Trecerea la ora de iarnă în România are loc în noaptea de 28 spre 29 octombrie, marcând sfârșitul perioadei de aplicare a orei de vară, care a fost în vigoare din ultima duminică a lunii martie.
Astfel, România va reveni la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român, cu două ore avans față de timpul universal coordonat (UTC). Această schimbare face parte dintr-o practică obișnuită pentru a gestiona mai eficient lumina naturală pe parcursul sezonului. La sfârșitul lunii martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, marcând trecerea la ora de vară.
În timp ce Parlamentul European a decis să renunțe la schimbarea orei începând din 2021, această măsură trebuia confirmată și de parlamentele naționale. Pe măsură ce societatea se schimbă și se conturează noi perspective asupra economiei de energie și asupra sănătății, schimbările în privința orei devin tot mai relevante. Schimbarea orei a fost adoptată pentru prima dată în România în 1932, urmând exemplele altor țări europene care au implementat această practică pentru a economisi energie.
Așadar, în această toamnă, ceasurile din România se vor da înapoi cu o oră pentru a marca trecerea la ora standard de iarnă.
În anul 2023, schimbarea orei va avea loc în aproximativ 40% dintre țările lumii, conform informațiilor furnizate de site-ul norvegian de informații timeanddate.com. Această practică este mai ales răspândită în Europa, unde majoritatea țărilor continuă să se supună schimbării de oră. Totuși, există țări care au renunțat la această obișnuință sau nu au adoptat-o niciodată. De asemenea, în zonele apropiate de ecuator, diferențele de timp nu au un impact semnificativ, deoarece lungimea zilei variază mai puțin.
Iată câteva exemple de țări care trec la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie:
România
Marea Britanie
Franța
Germania
Italia
Spania
Portugalia
Grecia
Olanda
Belgia
Elveția
Suedia
Norvegia
Finlanda
Danemarca
Polonia
Austria
Ungaria
Republica Cehă
Slovacia
Este important de menționat că aceasta este o listă generală, iar datele precise pot varia de la un an la altul și pot fi modificate de legislația națională. De asemenea, există țări care nu folosesc schimbarea orei, cum ar fi Islanda sau Belarus. Recomand să verificați datele precise pentru anul curent în țara în care locuiți sau călătoriți pentru a vă asigura că ajustați corect ceasurile.
Țările fără schimbări de oră fie le-au abolit, fie nu le-au introdus niciodată. Diferențele de timp nu joacă un rol în imediata vecinătate a ecuatorului, deoarece lungimea zilei variază mai puțin acolo.
Motivul pentru introducerea orei de vară a fost lipsa de combustibil în mijlocul Primului Război Mondial, potrivit The Weather Channel. Schimbarea orei ar trebui să contribuie la economisirea energiei. Inițial a fost un fenomen de război, pe care Germania și, ulterior, alte țări precum Italia și Franța l-au abolit inițial după Primul și Al Doilea Război Mondial, notează Merkur.de .
30 de ani mai târziu, Franța a inițiat din nou schimbarea orei în timpul crizei petrolului din anii 1970. În anii următori s-au alăturat toate țările din Europa Centrală. Chiar dacă din ce în ce mai multe țări își iau acum rămas bun de la schimbarea orei, motivul inițial al introducerii acesteia este poate mai relevant ca niciodată în stăpânirea crizei energetice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News