Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Opțiunile nucleare ale lui Putin: Armele terifiante pe care Rusia le-ar putea folosi împotriva Ucrainei și țintele pe care le-ar putea lovi pentru a avertiza Kievul și NATO
WhatsApp
Pe măsură ce invazia lui Putin fără sens din Ucraina se destramă, se va întoarce liderul disperat și se va arunca asupra dușmanilor săi cu ultimele forțe rămase, se întreabă analiștii?

Cei care urmăresc Kremlinul au dat de mult timp sens unei povești celebre pe care Vladimir Putin a povestit-o cândva despre întâlnirea sa cu un șobolan pe când era copil în ruinele sovietice din Leningrad. 

Înarmat cu un băț, l-a urmărit pe un hol și l-a împins într-un colț.

Neavând cum să scape, "dintr-o dată, acesta a dat din aripi și s-a aruncat asupra mea", a povestit el în biografia sa oficială. 'Am primit o lecție rapidă și de durată despre semnificația cuvântului 'încolțit''. 

Astăzi, pe măsură ce invazia sa fără sens din Ucraina se destramă, se va întoarce un Putin disperat și se va arunca asupra dușmanilor săi cu ultimele forțe?

 

Putin a început să agite sabia nucleară; singura carte pe care o mai are de jucat

 

În discursul său de vineri, în care a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, Putin a promis că va folosi "toate mijloacele de care dispunem" pentru a apăra teritoriul recent furat. 

De asemenea, el a afirmat că Statele Unite au 'creat un precedent' prin lansarea bombelor atomice în cel de-al Doilea Război Mondial. 

Stocul masiv de arme nucleare al Rusiei este ultima amenințare credibilă pe care Putin o are în lupta sa cu Occidentul, acum că armata sa, cândva lăudată, se dovedește a fi inferioară armatei ucrainene, iar Europa se opune până acum cu fermitate diplomației sale de ostatici ai gazului. 

Au existat chiar și rapoarte potrivit cărora NATO anticipează detonarea unei bombe nucleare la granițele Ucrainei, ca o demonstrație a hotărârii lui Putin.

 

Casa Albă a avertizat asupra "consecințelor catastrofale pentru Rusia"

 

În replică, Casa Albă a avertizat asupra "consecințelor catastrofale pentru Rusia" dacă Putin va face ceea ce este de neconceput și va apăsa butonul de lansare, conform Daily Mail.

Pentru moment, analiștii sugerează cu prudență că riscul ca Putin să folosească cel mai mare arsenal nuclear din lume pare încă scăzut. CIA spune că nu a văzut semne ale unui atac nuclear rusesc iminent. 

Dar dictatorul, care împlinește vineri 70 de ani și despre care se zvonește de mult timp că ar suferi de probleme de sănătate, va fi disperat să iasă din colțul în care s-a pus singur.

 

Deci, care sunt opțiunile sale? 

 

Rezerva nucleară rusă, cea mai mare din lume, este formată din bombe "tactice", cu randament mai mic, și arme strategice care pot anihila orașe întregi și centre de populație.

Bombele nucleare tactice rusești, cu un randament cuprins între 10 și 100 de kilotone, sunt concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă, pe un teritoriu disputat.

Folosirea armelor nucleare strategice reprezintă elementul de descurajare suprem. Dacă ar fi folosite vreodată, represaliile ar fi inevitabile, iar lumea ar fi în fața unui Armaghedon nuclear. Este puțin probabil ca Putin să le lanseze.

 

Rusia are aproape 2.000 de arme nucleare tactice

 

Cu toate acestea, pragul de utilizare a armelor nucleare tactice este mai mic, iar Rusia are aproape 2.000, cu o varietate de modalități de a le lansa asupra țintelor alese. 

Putin ar putea alege să lanseze una din rachetele de croazieră Kalibr lansate de pe o navă din Marea Neagră sau de pe un avion cu reacție deasupra teritoriului rusesc. Sau ar putea lansa o rachetă balistică Iskander cu rază scurtă de acțiune de pe uscat.

Putin ar putea urmări să detoneze una dintre acestea ca "lovitură de avertisment", fie la kilometri în aer, fie deasupra mării libere sau sub ea - departe de câmpul de luptă și fără pierderi de vieți omenești. 

Acest lucru ar fi menit să fie o demonstrație de capacitate și convingere, pentru a convinge SUA și NATO să dea înapoi.

Cu toate acestea, nu ar fi lipsit de costuri, deoarece pulsul electromagnetic ar prăji toate circuitele pe o anumită rază, în timp ce căderile și praful radioactiv ar face din zona exploziei și din zonele înconjurătoare un pericol biologic extrem. 

 

Norul nuclear ar putea, de asemenea, să sufle spre vest deasupra țărilor NATO

 

Norul nuclear ar putea, de asemenea, să sufle spre vest deasupra țărilor NATO, ceea ce ar putea fi interpretat, probabil, ca un atac asupra unui membru al NATO, de către fostul director al CIA David Petraeus. 

O sursă de rang înalt din domeniul apărării a declarat că o demonstrație ar putea avea loc în Marea Neagră, ceea ce ar fi mai probabil decât utilizarea unei bombe nucleare tactice în Ucraina, potrivit The Times.

Dar dacă Putin ar alege să facă acest lucru, s-ar confrunta cu un risc semnificativ. 'Ar putea greși focul și ar putea lovi din greșeală un oraș rusesc apropiat de granița ucraineană, cum ar fi Belgorod', a declarat sursa.

 

Folosirea cu succes a unei bombe nucleare tactice ar declanșa o 'scară de escaladare'

 

 

NATO ar fi nevoită fie să cedeze în fața cererilor Kremlinului, fie să riște alte atacuri nucleare care ar putea scăpa de sub control.

Dar dacă NATO ar rămâne fermă, mișcarea s-ar întoarce probabil împotriva lui Putin. Nu i-ar aduce niciun alt avantaj tactic și ar risca să-și înstrăineze sprijinul în rândul aliaților îngroziți, precum China și India. 

De asemenea, s-ar putea să nu trimită semnalul pe care l-a intenționat, deoarece nu ar reuși să dovedească în mod concludent că Putin nu a fost de fapt o cacialma, așa cum s-a lăudat anterior. 

 

Putin ar putea lansa o bombă nucleară asupra pozițiilor ucrainene 

 

Prin urmare, Putin ar putea considera că, pentru a semnala Occidentului că vorbește serios, singura sa opțiune ar fi să lanseze o bombă nucleară asupra pozițiilor ucrainene - fie că este vorba de poziții militare, civile sau de infrastructură. 

Ar fi "una dintre cele mai mari decizii din istoria Pământului", potrivit lui Andrey Baklitskiy, cercetător principal la Institutul ONU pentru Cercetare în domeniul dezarmării, specializat în riscuri nucleare.

Analiștii presupun că până și lui Putin i-ar putea fi greu să devină primul lider mondial de la președintele american Harry Truman încoace care să facă să plouă cu foc nuclear.

'Este încă un tabu în Rusia să treacă acest prag', a declarat Dara Massicot, cercetător principal în domeniul politicilor la RAND Corp. și fost analist al capacităților militare rusești la Departamentul american al Apărării.

 

Analiștii se străduiesc să identifice țintele de pe câmpul de luptă

 

Mai mult, este discutabil cât de mult avantaj tactic i-ar aduce lui Putin utilizarea unei bombe nucleare tactice.

'Așa-numitele rachete nucleare tactice pentru utilizarea pe câmpul de luptă au un randament cuprins, în general, între 1 și 50 de kilotone [de dinamită] . . devastatoare pe suprafețe de obicei de două mile pătrate', a declarat generalul Sir Richard Barrons, fostul șef al comandamentului forțelor întrunite din Marea Britanie, citat de FT. 

De asemenea, analiștii se străduiesc să identifice țintele de pe câmpul de luptă care ar merita prețul uriaș pe care l-ar plăti Putin. Dacă un singur atac nuclear nu a oprit avansurile ucrainene, ar ataca apoi din nou și din nou?

 

Lovirea orașelor, în speranța de a șoca Ucraina să se predea, ar fi o alternativă îngrozitoare.

 

Pavel Podvig, un cercetător senior specializat în arme nucleare la grupul de reflecție pentru dezarmare al ONU de la Geneva, a remarcat că războiul nu are "concentrații mari de trupe" care să fie ținta.

'Decizia de a ucide zeci și sute de mii de oameni cu sânge rece, este o decizie dificilă', a spus el. 'Așa cum ar trebui să fie'.

În plus, terenul pe care ar fi aruncată bomba nucleară ar fi probabil noul teritoriu strălucitor al Rusiei, recent anexat prin referendum simulat. Acesta ar deveni iradiat și nelocuibil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel