"A-ţi pierde domiciliul în timpul acestei pandemii poate însemna să-şi pierzi viaţa", a subliniat Balakrishnan Rajagopal, raportorul special al ONU pentru dreptul la locuinţă.
"Asistăm astăzi la o accelerare a numărului evacuărilor şi demolărilor de locuinţe", a spus expertul independent, numit de Consiliul drepturilor omului al ONU.
"Dreptul la locuinţă este central în orice răspuns la pandemie", a adăugat el.
Rajagopal a dat exemplul Kenyei, unde peste 8.000 de persoane au fost evacuate din locuinţe într-o singură zi în luna mai, şi al Braziliei, unde peste 2.000 de familii şi-au pierdut casele în plină pandemie.
Interdicţiile provizorii ale evacuărilor decise "în numeroase ţări au expirat sau sunt pe punctul de a lua sfârşit, ceea ce suscită grave îngrijorări în privinţa unui posibil tsunami al expulzărilor care ar urma", a avertizat el.
"Guvernele nu ar trebui să permită ca oamenii să rămână fără adăpost în cursul acestei pandemii pentru că şi-au pierdut locurile de muncă şi nu pot să-şi plătească chiria sau creditul imobiliar", a subliniat expertul.
Potrivit Institutului Aspen, peste 40 de milioane de americane riscă să-şi piardă domiciliul în cursul viitoarelor luni.
"Expulzările forţate sunt o încălcare scandaloasă a drepturilor omului", a reamintit Balakrishnan Rajagopal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News