Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ONU din Geneva, criză de numerar
WhatsApp

Organizația Națiunilor Unite se confruntă cu o criză gravă a fluxurilor de numerar, deoarece 63 de state - inclusiv cel mai mare contribuabil al acesteia, Statele Unite - nu și-au achitat cotele anuale. La Geneva, oficialii de la sediul european al ONU iau în considerare modalități de reducere a costurilor, în timp ce națiunea gazdă privește cu nerăbdare. 

Secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în fața Comitetul bugetar al Adunării Generale a ONU, a afirmat că: „în această lună, vom atinge cel mai profund deficit al deceniului. Riscăm să intrăm în noiembrie fără suficient numerar pentru a acoperi salariile. Munca noastră și reformele noastre sunt în pericol”, preluat de swissinfo.ch.

Până la sfârșitul lunii septembrie, statele membre ONU au plătit doar 70% din evaluarea totală pentru bugetul regulat, comparativ cu 78% în același timp anul trecut. 

Conform ONU, 130 de țări au plătit 1,99 miliarde USD  pentru taxe pentru acest an, dar mai sunt încă datorate 1,386 miliarde de dolari.

Washingtonul, responsabil pentru 22% din buget, datorează aproximativ 381 milioane dolari pentru bugetele obișnuite anterioare și 674 milioane dolari pentru bugetul regulat pentru 2019. De asemenea, este responsabil pentru aproape 28% din bugetul separat al ONU pentru menținerea păcii, dar s-a angajat să plătească 25%. În prezent, datorează 2,4 miliarde de dolari. 

Alți mari plătitori cu întârziere sunt Brazilia, Iranul, Israelul, Mexicul, Coreea de Sud, Arabia Saudită și Uruguay.

Într-un interviu în ziarul Le Temps, Tatiana Valovayaexternal, noul director general al ONU la Geneva, a afirmat că a moștenit o „situație financiară foarte dificilă”.

Problema de lichiditate afectează doar sediul ONU din Geneva, care are în jur de 5.000 de angajați permanenți, nu și agențiile specializate precum Organizația Internațională a Muncii (OIM) sau Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR). Pe lângă sediul sin orașul elvețian, centrele ONU din New York, Viena și Nairobi și comisiile regionale sunt, de asemenea, afectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel