Într-o actualizare postată pe Telegram, purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serghei Bratchuk, a declarat că două rachete „au deteriorat semnificativ” un debarcader de pe insulă.
Bratchuk a adăugat și că Odesa a fost atacată în zorii zilei de joi. „Două combine agricole au fost lovite, 35 de tone de cereale au fost distruse”, a spus oficialul ucrainean.
Într-un mesaj separat, autoritățile din Odesa confirmă că două combine agricole au fost lovite și raportează că două rachete au lovit noaptea trecută două combine agricole, acestea fiind distruse. Într-un siloz erau depozitate aproximativ 35 de tone de cereale. Potrivit datelor preliminare, nu există victime.
Au apărut primele imagini cu steagul ucrainean instalat din nou pe Insula Șerpilor, avanpostul sudic important din punct de vedere strategic la MareA Neagră, după ce Rusia a confirmat săptămâna trecută retragerea trupelor de pe Insula în ceea ce Moscova a numit a fi „un gest de bunăvoință”.
„Teritoriul [Insula Șerpilor] revine sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat luni, Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă.
‼️The #Ukrainian military planted a flag on #SnakeIsland. pic.twitter.com/b3A5VwSHkN
— NEXTA (@nexta_tv) July 7, 2022
Rusia a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni numărul rachetelor pe care le-a lansat asupra Ucrainei, dar aproximativ jumătate dintre aceste rachete provin din stocurile rămase din perioada sovietică şi sunt mai puţin precise, ceea ce explică lovirea unor zone civile, a declarat un general ucrainean, citat joi de Reuters.
Potrivit generalului de brigadă Oleksii Hromov, care a dat declaraţii la o conferinţă de presă, Rusia încearcă să lovească infrastructuri critice şi militare ucrainene, dar folosirea unor rachete mai puţin precise produse în epoca sovietică are ca efect creşterea numărului victimelor civile.
Generalul ucrainean îi contrazice astfel pe politicienii din ţara sa care susţin că Rusia atacă deliberat ţinte civile pentru a crea panică.
''Ţintele inamicului rămân instalaţiile militare, infrastructura critică şi industria, reţelele de transport. În acest timp, există pierderi semnificative în rândul populaţiei civile din cauza raidurilor'' cu rachete cu precizie redusă, explică generalul Hromov.
''În peste 50% din raiduri inamicul foloseşte rachete din rezerva sovietică'', iar în prima jumătate a lunii iunie au fost lansate asupra Ucrainei în total 120 de rachete ruseşti, număr care a crescut la 202 în a doua jumătate a lunii, când au fost lovite în urma acestor raiduri 68 de zone civile, a mai precizat generalul ucrainean.
Trupele ruse s-au retras joi de pe insula Şerpilor din Marea Neagră, dar îşi continuă înaintarea progresivă în provincia Lugansk din estul Ucrainei.
La Lisiceansk, ultimul oraş din această provincie rămas sub controlul armatei ucrainene, situaţia este ''extrem de dificilă'', cu bombardamente ''foarte puternice'' care fac imposibilă evacuarea civililor, a declarat guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai. Totuşi, adaugă acesta, trupele ruse sunt încă ţinute de defensiva ucraineană la periferia oraşului şi nu au loc lupte de stradă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News