Sezonul nunților durează în principal de la începutul lunii aprilie până în sfârşitul lunii septembrie. Unele dintre obiceiurile legate de nunți încep să se estompeze, dar vechile tradiții sunt încă vii și astăzi în zonele rurale.
Tibor Schiefer se ocupă cu organizarea de evenimente de peste 20 de ani. Anterior, a dansat în Ansamblul de dansuri populare Kanizsa, unde a învățat tradițiile. El încearcă să țină în viață tradițiile și să le ducă mai departe. Potrivit lui, obiceiurile s-au schimbat foarte mult la nunți, atât ca număr de persoane, ca program și timp.
"Obiceiurile populare evident nu s-au schimbat, doar conservarea lor s-a schimbat, în sensul că la foarte puține nunți se respectă. O altă schimbare foarte mare, tendința din ultimii ani, privește numărul invitaților, scrie presa maghiară.
Pe vremuri, nunțile se făceau cu peste 200 de persoane. În ziua de azi, numărul invitaților a scăzut considerabil din cauza bugetului. În acest an, dar și în ultimii 3-4 ani, la nunți sunt invitate circa 100 de persoane sau mai puțin de 100", a spus Tibor Schiefer.
Acest sezon este deja în plină desfășurare, cuplurile venind săptămânal la registratura din Nagykanizsa. Potrivit rezumatului național al organizatorilor de nunți, care a fost publicat în urmă cu câteva zile, costul unei nunți medii de 80 de persoane ajunge cu ușurință la 8 milioane HUF (101.024 lei).
În luna iunie a acestui an, o înmormântare a costat în medie 399.180 HUF (5.151,82 lei), iar prețul mediu al unui serviciu de incinerare era deja aproape de 300.000 HUF (3.871,80 lei), comparativ cu anul trecut când era de 286.410 HUF (3.696,41 lei).
Din ianuarie, prețul înmormântării a crescut cu 9,9%, iar incinerarea a devenit mai scumpă cu 11,1%, scrie presa maghiară.
Creșterea prețurilor la energie a contribuit și ea la creșterea prețurilor înmormântării. Prețurile au început să crească din 2022, deoarece prețul serviciilor de utilități a crescut cu 12-13% între iunie 2021 și iunie 2022. Prin urmare înmormântările costă astăzi cu peste 40% mai mult decât acum doi ani.
Creșterea drastică a prețurilor îi obligă pe unii maghiari să economisească chiar și când vine vorba despre înmormântări. Multe persoane renunță la preot sau la un orator. Devine din ce în ce mai obișnuit ca rudele să ia cenușa defunctului acasă sau să aleagă metode de înmormântare mai ieftine, fără ceremonie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News