"Procurorul șef al DIICOT Felix Bănilă fie nu știe legea, fie dezinformează, fie citește codul de procedură penală într-o notă diferită. Cel puțin așa susțin mai mulți avocați pe care i-am consultat după conferința de presă susținută de acesta în dosarul Alexandrei. Bunăoară, șeful DIICOT susține că procurorii nu au efectuat astăzi nicio percheziție, deoarece inculpatul este plecat la București și vrea să-i respecte drepturile. Despre drepturile victimei, Bănilă nu a scos niciun cuvânt pe toată durata conferinței de presă. Ciudat însă deoarece articolul 159 din Codul de procedură penală spune foarte clar că efectuarea perchezitiei domiciliare în cazul în care persoana este arestată se face în prezența unui reprezentant, eventual avocatul, nu neaparat a inculpatului.( Articolul 159, aliniatul 11 - Cand persoana la care se face perchezitia este retinuta ori arestata, va fi adusa la perchezitie. In cazul in care nu poate fi adusa, ridicarea de obiecte si inscrisuri, precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta unui reprezentant ori martor asistent). Cred că șeful DIICOt trebuie să dea explicații pentru cum se efectuează ancheta și să o facă într-un mod profesionist. pentru că prestația de astăzi a fost penibilă", a spus jurnalista Oana Stănciulescu pentru STIRIDIASPORA.
Procurorul șef al DIICOT: Astăzi nu am desfățurat nicio percheziție
"Cercetarile au fost facute in 26 si 27 iulie. Astazi nu am desfasurat nicio perchezitie domiciliara nicaieri, insa nu putem neglija nici aspectele de la fata locului. Vreau sa va afirm faptul ca cercetarea la fata locului va fi reluata, pentru ca nu e finalizata. Fiind vorba despre o cauza care se desfasoara cu un inculpat in stare de arest preventiv, cercetarea la fata locului o sa fie reluata doar in prezenta lui si, mai mult, si a aparatorului lui", a spus Bănilă la conferința de presă.
[citeste si]
Dialog halucinant șeful DIICOT-jurnaliști
Jurnalist: Deci ne spuneti ca asteptati o saptamana sa fie adus suspectul sa vedeti daca in gropi ar putea exista cadavrele unor oameni?
Felix Banila: Inteleg ce ati inteles dvs. Noi trebuie sa intervenim cu un pick-hammer, sa spargem acea suprafata, v-am explicat ca la momentul acesta, fiind cauza cu inculpat aflat in arest preventiv, nu ne putem asuma riscul de a ridica suspiciuni cu privire la corectitudinea instrumentarii unei astfel de cauze si inculpatul are drepturi pe care trebuie sa i le respectam.
Jurnalist: Daca s-ar fi sinucis inculpatul?
Felix Banila: E o ipoteza pe care o lansati dvs si nu sta in picioare.
Jurnalist: Deci asteptati procedural sa il scoateti de la Jilava pe suspect ca sa vedeti daca in acele gropi mai sunt sau nu oameni.
Felix Banila: Eu nu le-as spune oameni. Si intelegeti ce vreau sa spun cu asta. Asa cum arata gropile, ele sunt facute anterior datei fie chiar si de 14 aprilie 2019.
(...)
Jurnalist: Nu pot sa intre procurorii doar in prezenta avocatului?
Felix Banila: Reveniti, dar v-am explicat. Inculpatul are drepturi pe care nu le putem incalca.
Jurnalist: Ce drepturi i-ati incalca?
Felix Banila: Dreptul la aparare si dreptul la inviolabilitatea propriului domiciliu.
Jurnalist: Dreptul la aparare in ce sens?
Felix Banila: (Nervos) Pai este un inculat, v-am spus, in stare de arest prevetiv.
Jurnalist: Chiar daca pot fi gasite acolo probe care ar ajuta ancheta?
Felix Banila: Locul faptei, ca urmare a reluarii cercetarii la fata locului va suferi modificari. Noi avem foarte multe chestiuni de examinat in amanaunt. Cercetarile, in momentul in care vor fi reluate, trebuie facute la milimetru, trebuie cercetat fiecare obiect de acolo. Vor trebui inlaturate obstacole, vor trebui lucruri care nu vor mai arata in acel fel dupa efectuatrea activitatii.
( sursa ziare.com)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News