Plângerea a fost depusă în urmă cu aproape opt ani de către o româncă, proprietara unui magazin, împotriva a șase ofițeri ai Poliției Naționale din cadrul Postului de Poliție Macarena, acuzându-i de furt de tutun de contrabandă și de bani din magazin.
În timpul procesului, reclamanta a fost acuzată de "imprudență" și "rea-credință procedurală", iar ea, soțul ei și un prieten au fost investigați pentru mărturie mincinoasă. De asemenea, ei au fost obligați să suporte cheltuielile de apărare.
Cei șase agenți de poliție și-au apărat întotdeauna nevinovăția și au susținut că imaginile furnizate de presupusa victimă au fost manipulate. Când faptele au fost cunoscute, ei au fost concediați provizoriu din cadrul forțelor de ordine. Procesul a avut loc în aprilie anul trecut. Acuzarea a cerut patru ani și jumătate de închisoare pentru furt și fals în acte, precum și plata a 17.350 de euro către proprietarul magazinului, bani care ar fi fost furați. Ei au fost achitați.
Evenimentele au avut loc în jurul orei zece și jumătate în seara zilei de 19 mai 2015. La acea oră, ofițerii au efectuat un control în magazinul "Dani" din Pío XII, condus de reclamantă, o femeie de origine româncă cu o condamnare anterioară pentru contrabandă cu tutun, împreună cu soțul său.
Unul dintre agenți avea cunoștință de faptul că în magazin se vindea tutun de contrabandă. Din acest motiv, și "cu autorizația prealabilă" a superiorilor săi, aceștia s-au deplasat la magazin. Patru dintre agenți nu aveau cunoștință de acțiunile pe care urmau să le desfășoare, potrivit faptelor dovedite prezentate în hotărârea Curții, la care ABC a avut acces.
În urma intervenției poliției, au fost confiscate 156 de pachete de tutun de contrabandă de diferite mărci, a căror valoare nu depășea 15.000 de euro, motiv pentru care nu a fost întocmit niciun raport de poliție, ci doar un proces-verbal de intervenție sau de confiscare a tutunului. În plus, în timpul inspecției, agenții au găsit bani lichizi în diferite colțuri ale localului, cum ar fi într-un congelator, pe care i-au pus pe tejghea pentru a fi numărați. Acești bani nu au fost confiscați.
Curtea subliniază că suspectul principal a pus în buzunarul de la spate al pantalonilor o sumă de bani nedeterminată. El a ieșit în afara localului pentru a-l interoga pe soțul proprietarei cu privire la proveniența banilor, "cu intenția de a restitui suma respectivă" acestui individ.
Potrivit Audienței, "nu există nicio dovadă că nu i-ar fi returnat-o". Când acțiunea poliției s-a încheiat, a fost întocmit un proces-verbal care reflectă intervenția și cantitatea de tutun confiscată.
Una dintre probele esențiale în această procedură au fost înregistrările camerelor de supraveghere ale magazinului, care, în ciuda declarațiilor făcute de reclamantă, de soțul acesteia și de un prieten în calitate de martor, "nu relevă niciun act de confiscare fără echivoc" și nici nu au precizat când și cum a avut loc furtul.
Au existat versiuni contradictorii ale evenimentelor care au avut loc în afara unității, în principal în ceea ce privește returnarea banilor și întocmirea procesului-verbal de sechestru.
În acest caz, procuratura a cerut achitarea ofițerilor. Nu a fost prima dată când s-a pronunțat împotriva continuării acestei anchete, despre care a cerut chiar clasarea cazului, susținând că există "lacune și contradicții semnificative" în ceea ce privește denunțătorul și alți martori, "pe lângă motivele false la care înțelegem că denunțătorul ar putea răspunde".
Printre aceste motive, Parchetul subliniază că "este frapant faptul că o afacere precum cea a denunțătoarei ar putea oferi profituri atât de mari" și a adăugat că femeia nu a negat că a vândut tutun de contrabandă. Românca a mai fost condamnată într-un alt dosar pentru această infracțiune, astfel că Parchetul "încearcă să se răzbune pentru aceste rețineri anterioare și să poată continua să desfășoare această activitate infracțională în mod impunitar".
De asemenea, Curtea a subliniat aceleași motive false, dar a indicat și faptul că proprietara magazinului "a mințit în multe privințe", atribuindu-le agenților un comportament grav, lucru care este contrazis de înregistrările pe care nu le-a furnizat odată cu plângerea și care contrazic baza acuzației împotriva celor șase polițiști. Dar nu numai reclamanta a mințit, ci și soțul și prietena ei.
"Nu considerăm că există motive pentru a acorda o mai mare credibilitate denunțătoarei și soțului ei decât polițiștilor", conchide instanța, care exclude că nu a existat o înțelegere prealabilă din partea agenților și nici nu era vorba de "o bandă organizată”, așa cum a declarat inspectorul șef al Afacerilor Interne.
I-au arătat chiar și suma pe calculator. Instanța pune sub semnul întrebării declarațiile proprietarei, ale soțului acesteia și ale unui prieten în calitate de martor. Astfel, cere să fie cercetați pentru mărturie mincinoasă și îi obligă să plătească cheltuielile de anchetă.
Românca a declarat aspecte "care nu corespund" cu cele reflectate în înregistrări. Nici soțul ei nu a făcut-o. Imaginile de după acțiunea poliției arată "manipularea și numărarea" în interiorul localului a unor sume importante de bani între proprietar, martor și o altă femeie.
"Versiunea acuzării nu este deloc credibilă și este surprinzător faptul că o înregistrare atât de relevantă a putut trece neobservată de proprietara de origine română, de soțul ei și de martor, care subliniază lipsa absolută de credibilitate", conform presei spaniole.
-------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al citiorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News