Maria a pășit pentru prima dată în Italia în 2004 și a început să lucreze imediat la ferma agricolă Il Borro din provincia Arezzo. Aici a depus eforturi timp de zece ani, contribuind la sistemul de pensii italian (INPS). Înainte de a ajunge în Italia, își desfășurase activitatea în Germania timp de trei ani și în România timp de zece ani.
Dar, experiența sa a fost marcată de complicații birocratice, evidențiind dificultățile întâmpinate de cetățenii care contribuie la sistemul de pensii în mai multe state membre ale UE.
Contrar experiențelor anterioare în Germania și România, unde procesul de primire a pensiei era mai rapid, Maria s-a confruntat cu întârzieri semnificative în Italia, relatează La Nazione. La vârsta de 67 de ani, în ianuarie 2022, a depus cererea de pensionare, având în vedere că aceasta ar fi trebuit să fie procesată și să primească pensia în luna septembrie a aceluiași an.
Cu toate acestea, luna septembrie a trecut, iar Maria nu a primit nicio sumă.
Ginerelul acesteia, Cristiano Bianchi, a explicat că problema a constat în faptul că contribuțiile plătite în Italia nu erau suficiente pentru a atinge pensia minimă. Astfel, a fost necesară colaborarea autorităților italiene cu cele din Germania și România pentru a sincroniza anii de contribuție.
În ianuarie 2023, patronatul a asigurat familia că pensia va fi acordată într-o lună. Cu toate acestea, abia în luna iunie INPS a comunicat că nu a primit încă răspunsuri de la autoritățile străine. După mai multe insistențe din partea familiei, s-a stabilit că Maria va primi retroactiv suma datorată, totalizând aproximativ 4.000 de euro.
„M-am supărat, am făcut scandal și ca răspuns mi-au spus: ai răbdare, îți vor da toate restanțele. Ce vorbă-i asta, ea are nevoie de bani acum!”, a povestit italianul.
Cu toate că banii au fost transferați, comunicarea oficială a întârziat, aducând confuzie și stres familiei. Abia începând din primele zile ale lunii octombrie, Maria a început să primească lunar o pensie de 363 de euro, pentru care a așteptat aproape doi ani.
În această perioadă, Maria a depins de pensia soțului ei de 500 de euro, precum și de sprijinul financiar al fiicei și ginerelui. Cristiano a subliniat absurditatea întregului proces, observând că instituții precum INPS ar trebui să faciliteze, nu să complice, obținerea unei sume relativ mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News