Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O femeie a fost condamnată la 45 de ani închisoare pentru postări pe social media
WhatsApp
Un tribunal din Arabia Saudită a condamnat o femeie la 45 de ani de închisoare pentru postări pe social media, a anunţat un grup pentru apărarea drepturilor, în legătură cu cel mai recent exemplu de represiune asupra femeilor activiste, care urmează vizitei preşedintelui american Joe Biden în regat, relatează marţi Reuters. 

Nourah bint Saeed al-Qahtani a fost condamnată 'probabil în timpul săptămânii trecute' de către Tribunalul Penal Specializat din Arabia Saudită sub acuzaţia de 'folosire a internetului pentru a rupe ţesutul social' saudit şi 'încălcarea ordinii publice prin utilizarea reţelelor sociale', a declarat organizaţia DAWN cu sediul în Washington într-un comunicat, citând documente judecătoreşti.

Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns la o cerere de a comenta. DAWN a declarat că se ştie puţin despre Qahtani sau despre postările ei social media şi că investighează în continuare cazul.

Condamnarea lui Qahtani are loc la câteva săptămâni după ce Salma al-Shehab, mamă a doi copii şi doctorand la Universitatea din Leeds din Marea Britanie, a fost condamnată la 35 de ani de închisoare pentru că urmărea şi distribuia postări ale unor disidenţi şi activişti pe Twitter.

Ultimele cazuri se înregistrează după ce Biden a invocat preocupări legate de drepturile omului - un punct major de tensiuni în relaţiile dintre Washington şi aliatul său tradiţional Riadul -, în timpul întâlnirii sale cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman în iulie. Washingtonul s-a declarat săptămâna trecută 'semnificativ preocupat' în legătură cu condamnarea lui Shehab de către Arabia Saudită, care include o interdicţie de călătorie de 34 de ani pentru tweeturile ei.

O femeie a fost condamnată la 45 de ani închisoare pentru postări pe social media

 

Cazurile Qahtani şi Shehab subliniază o represiune a disidenţei pe care o conduce prinţul Mohammed, conducătorul saudit de facto, chiar dacă el a susţinut reforme precum cele care să permită femeilor să şofeze şi proiecte pentru a crea locuri de muncă. Rudele deţinuţilor politici saudiţi au sperat iniţial că vizita lui Biden ar ajuta la eliberarea celor dragi care au fost închişi ca parte a represiunii.

Abdullah al-Aoudh, director de cercetare pentru regiunea Golfului la DAWN, a declarat că atât în cazul Shebab, cât şi în cazul Qahtani, autorităţile saudite au folosit legi 'abuzive' pentru a viza şi pedepsi cetăţeni saudiţi pentru că au criticat guvernul pe Twitter. Oficialii saudiţi spun că regatul nu are deţinuţi politici.

'Avem deţinuţi în Arabia Saudită care au comis infracţiuni şi care au fost judecaţi de instanţele noastre şi găsiţi vinovaţi', a declarat ministrul de stat pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, luna trecută pentru Reuters. 'Ideea de a fi descrişi ca fiind deţinuţi politici este ridicolă', a adăugat el.

Tensiunile legate de situaţia în domeniul drepturilor omului în Arabia Saudită bogată în petrol au încordat legăturile cu Statele Unite, inclusiv în chestiuni precum drepturile femeilor şi uciderea şi dezmembrarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018 la consulatul saudit din Istanbul, potrivt Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel