Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O echipă CNN a intrat în Izium, recent eliberată de armata ucraineană de sub ocupația rusească: "Case distruse, totul a fost furat"
WhatsApp
O echipă de jurnaliști ai CNN a intrat pentru prima dată în orașul ucrainean Izium, eliberat de sub dominația rușilor, care deținuseră controlul timp de șase luni. În imaginile exclusive, se pot observa case distruse, tancuri abandonate și poduri prăbușite.
(sursa: Captură CNN)

Clădiri bombardate, distrugeri, lăzi de muniție nefolosite lăsate sub copaci, dar și tancuri abandonate cu simbolul "Z", epave de mașini și alte vehicule de-a lungul drumului, poduri prăbușite.

Iată ce au reușit să surprindă camerele de filmat ale unei echipe CNN după ce au intrat în orașul ucrainean Izium, aflat sub control rusesc până în urmă cu trei zile, când armata de la Kiev a reușit să-l elibereze în cadrul contraofensivei copleșitoare desfășurate în regiunea Harkov.

"Case distruse, totul a fost furat"

 

Radiodifuzorul american este primul care a reușit să treacă granițele orașului, unde, după cum relatează consilierul municipal Maksym Strelnikov, cel puțin 1.000 de locuitori sunt morți, 80% din clădiri au fost distruse și sistemul de încălzire a fost deteriorat în timpul "ocupației rusești", care durează de aproximativ șase luni.

Izium reprezintă o pierdere strategică uriașă pentru armata Moscovei, care îl folosea ca bază cheie și cale de aprovizionare pentru forțele sale din estul Ucrainei: operațiunea arată viteza și amploarea contraatacului fulgerător al Ucrainei în nord-est.

O echipă CNN a intrat în Izium, recent eliberată de armata ucraineană de sub ocupația rusească

 

Echipa radiodifuzorului american a intrat și în buncărul în care era cazarmat comandamentul trupelor de la Moscova, în interiorul mai multor birouri aliniate în șir, ca niște bănci de școală, probabil locul în care stătea fiecare dintre ofițerii ruși. Imaginile video surprinse de CNN pot fi vizionate AICI.

Un spațiu jos, înghesuit, în care se luau decizii de viață și de moarte. Reporterul Sam Kiley a intervievat, de asemenea, un cuplu ucrainean care a sărbătorit sosirea soldaților de la Kiev: "Rușii, înainte de a pleca, au furat totul, au luat totul", au spus ei.

Cu toate acestea, teama de trupele lui Putin încă stăpânește orașul. Cei mai mulți dintre locuitorii contactați de CNN au declarat că sunt încă prea speriați pentru a vorbi liber despre ceea ce s-a întâmplat acolo în ultimele luni.

Între timp, au început lucrările pentru a face centrul orașului mai sigur, deși nu lipsesc dificultățile. Orașul a rămas în continuare fără internet și telefonie, o tactică folosită de ruși în teritoriile ocupate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel