Împreună cu soțul ei român-american, femeia discută avantajele și dezavantajele traiului într-o țară din estul Europei, în comparație cu SUA. Într-unul dintre videoclipurile sale, ea abordează o gamă variată de subiecte, de la distanțele dintre orașe, până la siguranță publică și educație.
„Locuiesc în prezent în România cu soțul meu român-american și iată avantajele și dezavantajele de a locui aici în comparație cu Statele Unite ale Americii.
Primul lucru care îmi vine în minte, știu că poate părea o prostie, dar este distanța. În America durează aproximativ șase ore pentru a zbura între New York și California și exista patru fusuri orare diferite în Statele Unite continentale. Cred că aproximativ 40% dintre americani au pașaport și au călătorit în străinătate, aici în România, o țară semnificativ mai mică, Uniunea Europeană, Schengen, mult mai ușor experimentați alte culturi.”, spune aceasta.
„În Statele Unite, majoritatea oamenilor care vorbesc engleză, vorbesc doar engleză. Oamenii care vorbesc o a doua limbă străină, deseori tind să fie copiii imigranților. Suntem aici în România, iar oamenii vorbesc română, engleză, unii franceză sau germană, italiană, spaniolă. Cred că acest lucru este fantastic.
Un lucru imens este și siguranța în Statele Unite pentru că avem al doilea amendament, există legi foarte liberale în anumite state și avem atacuri cu arme în școli și în alte locuri mult prea frecvent. Aici în România, nu există. Este incredibil, mă simt foarte în siguranță în mulțimi și în public.
În Statele Unite în ceea ce privește mâncarea, poate fi dificil să găsești ceva sănătos, alimente proaspete. Există lucruri care se numesc deșeuri alimentare și când găsești mâncare proaspătă este destul de scump. De asemenea, nu avem copaci fructiferi pe străzi. Pe de altă parte, aici în România, pot lua un măr sau o pară sau o smochină dintr-un copac de pe stradă. Și cred că este absolut incredibil.
În ceea ce privește educația, în Statele Unite avem niște colegii și universități excelente, dar plătim foarte mult pentru ele. Statele Unite au o criză a datoriile studenților de aproximativ 1,6 trilioane de dolari. Aici în România, o țară mult mai mică cu mult mai puține opțiuni, studenții aleg să meargă pentru studii în străinătate, dar costul este incomparabil.”
„Proprietatea asupra locuințelor este de asemenea un lucru imens. În România peste 90% dintre oameni își dețin locuințele, pe când în America doar aproximativ 60% au casele lor, de obicei cu ipotecă, iar dacă nu îți mai poți plăti ipoteca ești dat afară din casă.
În Statele Unite este o cultură copleșitoare a trăi pentru a munci, în loc de a munci pentru a trăi bine. În ceea ce privește pensionarea, în Statele Unite, totul este legat de bursă. Aici în România, ai pensie. În America, obișnuiam să avem și noi pensii, dar le-au eliminat cu adevărat. Deci acum oamenii fie au 41K sau 43B. Poate dacă lucrezi cu o organizație non-profit, dar totul este legat de bursă și este foarte volatil. Odată cu recesiunea din 2008, erau mulți oameni la vârsta de pensionare sau aproape de vârsta de pensionare care au trebuit să continue să lucreze pentru că pensionarea lor s-a înjumătățit sau s-a pierdut și mai mult. Teribil.”, mai adaugă femeia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News