Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Număr record de secţii de votare în Diaspora. Greblă: "Nici o altă ţară din lume nu deschide atâtea"
WhatsApp
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat, în cadrul unei discuții preliminare cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE), că la alegerile prezidențiale din acest an vor fi deschise în străinătate cel puțin tot atâtea secții de votare câte au existat la scrutinul pentru Parlamentul European, adică peste 950. 

Greblă a subliniat că acesta reprezintă un număr record de secții de vot deschise în afara granițelor, arătând că România este singura țară din lume care va pune la dispoziție peste 900 de secții în afara teritoriului național pentru a facilita procesul de vot al cetățenilor români din diaspora.

„Într-o discuţie preliminară avută cu Ministerul de Externe, cu care avem o foarte bună colaborare, s-a stabilit că cel puţin câte secţii de votare au existat pentru alegerile europarlamentare, adică peste 950, vor fi organizate şi pentru alegerea Preşedintelui României. Şi, repet, este un număr record de secţii de votare pe care România le deschide în străinătate. Nici o altă ţară din lume nu deschide peste 900 de secţii de votare în străinătate”, a declarat Toni Greblă.

De asemenea, MAE va comunica AEP până la începutul lunii noiembrie numărul exact de secții pe care intenționează să le deschidă pentru cetățenii români din afara țării. Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 24 noiembrie, iar al doilea tur se va desfășura pe 8 decembrie.

În vederea pregătirilor pentru alegeri, AEP va tipări aproximativ 70.000 de exemplare din „Ghid al președintelui secției de votare”, menit să clarifice aspecte ale procesului electoral și să răspundă întrebărilor frecvente.

Conform lui Greblă, acest ghid este redactat într-un limbaj accesibil, astfel încât să sprijine personalul implicat în organizarea votului și să ofere asistență alegătorilor, facilitând buna desfășurare a alegerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel