Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nu salariile îi țin pe românii din diaspora departe de țară. O româncă din Spania spune de ce nu se întorc acasă - VIDEO
WhatsApp
O româncă stabilită în Spania în urmă cu 20 ani spune de ce nu se întorc acasă românii din diaspora. 
Românii formează o comunitate importantă în Spania

Adriana Mureșan, fondatoarea organizației RoOmenia-Voluntari în Europa, a fost invitată în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”. Întrebată de jurnalistul Bogdan Bolojan de ce crede că românii din străinătate nu se întorc acasă, ea a avut un răspuns care poate părea surprinzător pentru unii. Nu banii îi țin departe de casă pe românii din diaspora.

Bogdan Bolojan:  Tot timpul avem această temă mare: reîntoarcerea românilor. Au început promisiunile. Vedem campania electorală. Avem sute de mii deja de muncitori care vin din Asia. Și încep să ducă și ei o viață cam cum era a românilor când plecau în Occident. Pornesc de foarte jos, cu joburi din acestea. Curierat, lucru în construcții. Și întrebarea este: vor românii să revină în țară?

„Eu cred că sunt în asentimentul tuturor când spun ceea ce ne lipsește. România a progresat, a crescut foarte mult, oportunitățile de muncă, de trai sunt fantastice. Dar lipsește stabilitatea, comoditatea instituțiilor. Și aici înglobez administrație publică, sănătate, învățământ.

Noi toți ne-am întoarce foarte repede, eu prima, dacă sistemul de sănătate din România ar funcționa la nivelul Spaniei. Dacă administrația publică ar funcționa la nivelul Spaniei, pentru că eu aici trăiesc. Dacă instituțiile în general ar funcționa.

Eu, sincer, urmăresc cu mare interes. Am văzut la știri că se va digitaliza tot ce ține de instituții publice. Sunt foarte curioasă, mi-ar plăcea. Despre asta e vorba. E singurul lucru care ne ține la momentul actual departe de a face pasul definitiv și de a ne întoarce acasă. Însă sperăm și avem încredere că se vor rezolva și aceste lucruri. În momentul în care va funcționa sistemul de sănătate, sistemul de învățământ, poliția, primăriile, consiliile județene, când nu vor mai fi acele cozi pentru hârtii.

Nu demult am fost în țară, în aprilie, și am avut de trecut pe la primărie unde mi-am schimbat buletinul. Deci, du-te încolo, vino încoace, încă o copie și încă o copie. E chitanța asta, cealaltă, nu-i bine, stai, extras de carte funcțională, nu-i vine nici așa. Mai fă o cerere. E năucitor. Nu înțelegi nimic, ți se vorbește în chineză pur și simplu când ești purtat dintr-un birou într-altul.

Este într-adevăr o posibilitate reală să ne întoarcem dacă lucrurile merg așa cum trebuie să meargă spre bine și se remediază aceste aspecte. Că doar despre asta e vorba la ora actuală. Nici nu s-au rezolvat. Economia e ok, locuri de muncă sunt, salariile sunt foarte bune. De multe ori sunt mai mari în România decât în Occident, pe anumite paliere”, spune Adriana Mureșan.

Salariu minim în Spania este 1.150 euro

 

Bogdan Bolojan: Ar fi o comparație bună de făcut cu Spania. În ultima vreme se tot vorbește de stagnarea Italiei, care a rămas la salarii din anii 90-2000. Raportat un pic și la inflație, care am văzut ce s-a întâmplat, a bubuit așa în toată Europa, au explodat chiriile, salariile nu au crescut peste tot la fel de mult. Cât mai e o chirie în Spania?

„Depinde de zonă. O chirie poate începe de la 300 până la 2.500 euro, în Madrid, Barcelona de exemplu. Depinde de pretenții, depinde de venituri. Salariul minim la ora actuală este 1.150 euro. Comparând cu nivelul de trai din România, pot să spun că e mai mare, pentru că viața e mai ieftină. E mult mai ieftină viața în Spania. Au avut grijă să reducă TVA-ul la produse de bază.

Eu, sincer, mă înfior de cât ori mă duc acasă și mă gândesc cum trăiesc cu oamenii, pentru că văd diferența de preț la raft, la produse bază. Dar asta este.

În foarte multe țări, pe anumite paliere, salariile românilor plecați sunt mai mici decât cele din România. Eu am fost șofer și am obiceiul să transform în litri de motorină. Câți litri de motorină iau cu salariul meu aici? Câți litri iau în Austria? Câți iau în Germania? Și acolo se vede cu adevărat nivelul de trai, puterea de cumpărare”, mai spune fondatoarea organizației RoOmenia-Voluntari în Europa.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel