Multe bunici învață pe generațiile următoare că înainte de a pregăti mâncarea este important să curățați carnea, fie cu apă plată, cu apă sărată, cu oțet sau chiar cu lămâie, dar adevărul este că acest lucru ar putea fi mai dăunător.
Potrivit Serviciului de Inspecție și Siguranță Alimentară din Statele Unite ale Americii (USDA), spălarea sau clătirea cărnii de pui sau vită înainte de gătire poate duce la răspândirea bacteriilor la alte alimente, ustensile și suprafețe, aceasta fiind numită contaminare încrucișată.
Cu ani în urmă, această practică de spălare a cărnii pentru a îndepărta murdăria și chiar sângele era acceptată. Cu toate acestea, sistemul modern de siguranță alimentară nu o cere și susține că ne-am pune doar sănătatea în pericol.
Trucul genial cu făină pentru a curăța tigăile ca să arate ca noi. Trebuie să-l încerci!
Carnea conține microorganisme care, atunci când intră în contact cu apa, se pot împrăștia pe alte suprafețe și o pot contamina cu bacterii. Această contaminare încrucișată poate duce la o potențială răspândire a bolilor transmise prin alimente, potrivit lui Daniel Green, director adjunct de microbiologie clinică la Columbia University Medical Center.
Păsările pot transporta bacterii precum salmonella, în timp ce carnea roșie poate avea E. coli, așa că nu ar trebui să intre niciodată sub apa de la chiuvetă.
„De asemenea, clătirea nu este o modalitate foarte eficientă de a îndepărta bacteriile din carne. Multe dintre bacterii se lipesc ferm de carne, așa că, chiar dacă o spălați, nu eliminați eficient nicio bacterie, ci doar le împrăștiați pe celelalte suprafețe”, a explicat Daniel Green.
Modul corect de a ucide acești microbi este să gătiți carnea la temperatura corectă, indiferent dacă o fierbeți, o puneți pe grătar sau o prăjiți. Se recomandă să se gătească la 145 de grade. Odată ce este gata, se lasă să se odihnească trei minute înainte de a o tăia. Pentru păsările de curte temperatura ar trebui să fie de 165 de grade.
De asemenea, este important să rețineți că nu trebuie să folosiți același cuțit sau aceeași masă de tocat pentru carne și legume, deoarece vă puteți contamina fără să vă dați seama.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News