Deoarece pastele sunt realizate în general din făină, acestea eliberează amidon în apă, pe măsură ce fierb. Apa de la paste este un lichid albicios, cu aspect ușor neplăcut, pe care majoritatea îl aruncă direct în chiuvetă. Nu mai face asta.
Te-ar putea interesa și: Amestecați un cartof ras cu puțină miere: Secretul prospețimii tenului a milioane de femei, pe care industria frumuseții îl vrea îngropat
Iată 7 secrete ale bucătarilor pe care să le folosești și tu de acum înainte.
Poți face și sosuri cu apa de la paste, cum ar fi cel pesto. Acestea vor fi mult mai aromate și vor avea o textură cremoasă.
Primul motiv pentru care nu ar trebui să arunci apa de la paste este acela că ajută la închegarea și îngroșarea sosurilor, cum ar fi cel pesto. Procesul se numește emulsionare și presupune amestecarea a două lichide care, în caz contrar, s-ar separa. În cazul pastelor, vorbim despre apă și ulei
Cu un sos de paste „emulsionat”, gustul porției de paste pe care o ai în farfurie este accentuat. Amidonul prezent în apa în care au fiert pastele este agentul emulsifiant de care ai nevoie. Dacă adaugi puțină apă și apoi amesteci încet ingredientele preferate, rezultatul va fi un sos cremos, dens, care nu se va separa.
Nu mai arunca apa de la paste și pune la înmuiat fasolea în ea. Aceasta se va înmuia mai repede și se va îmbiba cu nutrienții din apă.
Apa de la paste poate fi folosită și la alte preparate, nu doar la sosurile de paste sau la înmuiat de fasole. Astfel, poți fierbe legume precum mazărea sau lintea, care vor prinde o aromă deosebită și de asemenea, nu-şi vor pierde proprietăţile. În plus, bucătarii profesioniști folosesc această apă și pentru gătirea la aburi.
Un alt truc pe care bucătarii profesioniști nu vor să-l afli este faptul că apa în care au fiert pastele poate fi folosită şi la prepararea aluatului de pizza sau de pâine. Este gata sărată şi gata de utilizat, fără prea mari bătăi de cap.
Nu, nu e o glumă și cel mai probabil nu este un secret folosit de toți bucătarii, însă această întrebuințare trebuie să se regăsească pe această lista. Așadar, apa de la paste este bună și pentru păr. Dacă ai părul deteriorat și uscat, masează-ți scalpul cu apa în care au fiert pastele, iar apoi spală-te cu șampon în mod obișnuit.
Un alt truc pe care trebuie să-l știi este că apa în care au fiert pastele te ajută foarte mult dacă ai picioarele obosite și umflate. Tot ce trebuie să faci este să pui apa într-un lighean, apoi să îți ții picioarele în ea timp de aproximativ 20-30 de minute. Simplu!
Nu mai arunca apa de la paste și pune-o la flori. Această apă este bogată în nutrienți și minerale, așa că oferă multe beneficii plantelor. Trebuie să ai totuși grijă să o lași să se răcească înainte.
Te-ai gândit vreodată că această banală apă de la paste poate fi utilizată în atât de multe moduri? Acum ai 7 motive să n-o mai arunci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News