Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noi metode de înșelătorie în numele războiului din Ucraina. Banca Națională avertizează: Aveți grijă la închirierea locuințelor
WhatsApp
Banca Națională a Ucrainei avertizează asupra unor noi scheme de fraudă în timpul războiului.

Banca Națională i-a avertizat pe ucraineni cu privire la noile scheme frauduloase răspândite în timpul războiului și le-a dat sfaturi despre cum să nu cadă în plasa lor. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al autorității de reglementare.

Adesea, escrocii publică anunțuri false despre disponibilitatea de a închiria apartamente persoanelor strămutate în regiuni sigure și cer plata unui avans pe un card.

Noi metode de înșelătorie în numele războiului din Ucraina

 

În special, se remarcă faptul că, sub pretextul transportului de evacuare a cetățenilor, escrocii cer plata în avans pe card, dar nu-și îndeplinesc obligațiile și pur și simplu dispar. Banca Națională recomandă să cumpărați bilete pentru trenuri sau autobuze doar de pe resursele online oficiale, iar în cazul transportului cu mașina personală de către străini să insistați asupra plății în avans în numerar la momentul expedierii și să nu transferați banii în avans.

De asemenea, escrocii publică adesea anunțuri false despre disponibilitatea lor de a închiria apartamente migranților în zone sigure și solicită o plată în avans pe un card, iar după primirea fondurilor deconectează numărul respectiv.

Banca Națională avertizează: Aveți grijă la închirierea locuințelor

 


"Încercați să verificați astfel de "furnizori de servicii" în mai multe moduri. Dacă aveți cunoștințe în orașul în care intenționați să închiriați o locuință, cereți să verificați personal locuința. De asemenea, încercați să "rezervați" apartamentul cu promisiunea de a transfera fondurile cât mai curând posibil și apoi sunați cu aceeași cerere de la numere diferite. Dacă nici măcar nu-ți amintești în conversație că au deja o "rezervare", există o mare probabilitate ca aceștia să fie escroci", notează Banca Națională, citează agenția de presă UNIAN.

În plus, există scheme în care escrocii dau anunțuri false pentru a colecta bani pentru tratamentul copiilor care ar fi suferit în urma unei agresiuni militare, precum și pentru a crea site-uri de phishing, similare cu site-urile unor organizații de caritate reale, unde se presupune că puteți transfera fonduri pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei.

"Verificați corectitudinea denumirilor site-urilor pe care le accesați și pe care introduceți datele personale. Adresele site-urilor reale și frauduloase pot fi similare, cu excepția unuia sau mai multor caractere. Dacă primiți linkuri către site-ul organizației de caritate într-un messenger, SMS sau e-mail văzut un link într-o publicație de socializare care nu provine dintr-o sursă oficială, nu dați click pe link", sfătuiește autoritatea de reglementare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel