Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nicolae Ciucă: „8 Mai, zi oficială a celebrării şi în România a capitulării Germaniei naziste”. Premierul va iniţia demersurile
WhatsApp
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că va iniţia demersurile de recunoaştere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării şi în România a capitulării Germaniei naziste, alături de partenerii trans-atlantici ai ţării noastre.
Nicolae Ciucă: „8 Mai, zi oficială a celebrării şi în România a capitulării Germaniei naziste”. Premierul va iniţia demersurile. FOTO: gov.ro

„Înfrângerea Germaniei naziste, care avea să capituleze oficial în faţa forţelor eliberatoare occidentale la 8 Mai 1945, a însemnat pentru Europa căderea unui regim totalitar, criminal, extremist, care a dus în pragul dezastrului întregul nostru continent. Sfârşitul războiului a lăsat România dezmembrată în urma Pactului Ribbentrop-Molotov şi ţinută captivă de către Uniunea Sovietică, în blocul comunist, în urma acordului de la Yalta. Căderea Zidului Berlinului a fost oportunitatea istorică a românilor de a-şi alege liber soarta şi de a reveni, după 45 de ani de totalitarism comunist, în matca de dezvoltare occidentală, acolo unde s-a regăsit mereu vocaţia sa istorică. Pentru a reda adevărata simbolistică a capitulării Germaniei naziste, voi iniţia demersurile de recunoaştere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării şi în România, alături de partenerii noştri trans-atlantici”, a transmis Ciucă.

Potrivit şefului Executivului, „transformarea datei de 9 Mai în ocazie propagandistică de susţinere a agresiunii militare ruse din Ucraina şi pervertirea adevărului istoric prin clamarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, ca unic protagonist, determină rememorarea marilor momente ale războiului, precum debarcarea din Normandia, eliberarea Parisului, Madridului şi Romei, Atenei şi a marii părţi a Germaniei, un efort comun al trupelor aliate americane, britanice şi franceze, alături de rezistenţele naţionale”.

„Astfel, aducem un omagiu tuturor românilor care au luptat pentru eliberarea ţării şi a Europei de Est de sub jugul nazist”, a conchis Ciucă, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Victoriei aliaţilor împotriva Germaniei naziste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel