Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO respinge "afirmaţiile false" ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o "bombă murdară"
WhatsApp
NATO respinge "afirmaţiile false" ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o "bombă murdară", a declarat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, subliniind că Moscova nu trebuie să folosească acest "pretext" pentru o "escaladare", relatează Reuters şi AFP. 

"Aliaţii NATO resping această afirmaţie. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare" a conflictului în Ucraina, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, după convorbiri cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în "faza finală" pentru fabricarea unei "bombe murdare", o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub "steag fals", suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o "bombă murdară" pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau "bombă murdară" este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

Rusia susţine că Ucraina a intrat în ''faza finală'' pentru fabricarea unei ''bombe murdare''

 

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în "faza finală" pentru fabricarea unei "bombe murdare", o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, relatează AFP.

"Conform informaţiilor de care dispunem, două organizaţii ucrainene au instrucţiuni specifice pentru a fabrica aşa-numita 'bombă murdară'. Munca lor a intrat în faza finală", a precizat într-un comunicat locotenent-generalul Igor Kirillov, însărcinat în cadrul armatei ruse cu substanţe radioactive, produse chimice şi biologice.

El a mai spus că "scopul acestei provocări este de a acuza Rusia că foloseşte arme de distrugere în masă în Ucraina şi de a lansa astfel o campanie antirusă puternică în lume", şi că Kievul vrea în special "să intimideze populaţia locală şi să crească fluxul de refugiaţi în Europa".

"Detonarea unui dispozitiv explozibil radioactiv ar determina inevitabil contaminarea zonei pe o suprafaţă care ar putea ajunge la mai multe mii de metri pătraţi", a atras el atenţia.

Kirillov a acuzat de asemenea Marea Britanie că are "contacte" cu Kievul "despre chestiunea unei eventuale procurări de tehnologii (necesare) pentru producţia de arme nucleare" de către Ucraina.

Acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului conform cărora Ucraina ar dori să recurgă la o "bombă murdară" sunt "false", au transmis luni, într-o declaraţie comună, Parisul, Londra şi Washingtonul.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a precizat la rândul său că a discutat cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, despre acest subiect şi a "invitat oficial AIEA să trimită de urgenţă experţi în instalaţii paşnice în Ucraina", aceste structuri unde Rusia "susţine în mod fals" că Ucraina dezvoltă o "bombă murdară".

Grossi "a acceptat. Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost şi rămâne mereu transparentă. Nu avem nimic de ascuns", a afirmat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la rândul său duminică un răspuns "cât mai dur posibil" din partea aliaţilor săi occidentali.

Duminică, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a transmis omologilor săi american, francez, britanic şi turc "preocupările sale legate de eventuale provocări din partea Ucrainei prin utilizarea unei 'bombe murdare'".

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub 'steag fals', suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o "bombă murdară" pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau "bombă murdară" este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel