Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Natalia Intotero: "Ar trebui să fie făcut un nou RECENSĂMÂNT"
WhatsApp
Natalia Intotero a făcut câteva declaraţii după prezentarea raportului Ministerului Românilor de Pretutindeni, care arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecați în străinătate. Natalia Intotero a precizat că ar fi nevoie de un nou recensământ în ţară.

"Am prezentat raportul de activitate din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pe prima parte a anului 2019.

În urmă cu o lună şi jumătate, am făcut o solicitare către misiunile diplomatice ale României, în vederea actualizării cifrei românilor de pretudindeni. Conform cifrelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României, centralizate de către colegii din cadrul ministerului, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ de 9,7 milioane", a declarat ministrul Natalia Intotero, la Antena 3.

 

Intotero: "Numărul exact al românilor de pretutindeni este greu de estimat"

 

Aceasta a precizat că o estimare exactă a numărului de români plecaţi în străinătate este greu de realizat.

"Aş vrea să precizez că numărul exact al românilor de pretutindeni este greu de estimat, întrucât mulţi dintre aceştia nu îşi stabilesc domiciliul legal în ţara gazdă şi nici nu există obligativitatea ca aceştia să se declare la misiunile diplomatice sau la consulatele generale.

Citeşte şi: Condiţiile obligatorii pentru a-ţi înscrie copilul la şcoală în Italia

Aici vorbim de cifre estimative. Conform acestor cifre estimative, aproximativ 5,6 milioane cetăţeni reprezintă diaspora, diferenţa reprezentând comunităţile istorice.

Iar pe partea de diaspora vorbim de oamenii care au plecat în perioada 45-90, din cauza regimului comunist, apoi românii care au plecat după 1990 şi mare amajoritate care au pelcat după intrarea României în UE. Marea majoritate a românilor au plecat în ţările din UE", a mai precizat ministrul, la acelaşi post de televiziune.

 

Intotero: "S-a înregistrat o uşoară scădere faţă de 2017"

 

Studiile pentru determinarea numărului de cetăţeni români plecaţi în afara graniţelor este în desfăşurare, iar Ministerul Românilor de Pretutindeni vrea să afle atât motivele plecării românilor din ţară, cât şi ce i-ar putea aduce înapoi.

"În 2017 a fost aprobată strategia românilor de pretutindeni prin hotărâre de Guvern şi la vrmea respectivă, tot conform cifrelor comunicate de misiunile diplomatice vorbeam de un număr estimativ de 10 milioane de cetăţeni. Practic acum vorbim e o scădere de 300 000. Nu este o scădere foarte mare.

Citeşte şi: Drepturile salariale înseamnă mai mult decât un câștig imediat

Din informaţiile pe care noi le avem, am deschis câteva chestionare, deocamdată avem doar 60 de aplicanţi pentru a identifica nevoile acestora privind susţinerea noastră ca minister pentru ei în afara graniţelor şi, în egală măsură, care au fost motivele pentru care au plecat şi ce i-ar determina să se întoarcă.

Din păcate, a scăzut foarte mult numărul cetăţenilor care sunt în acest moment, în România. România se confruntă cu o mare problemă: deficitul forţei de muncă. Va trebui să identificăm toate măsurile prin intermediul cărora să încercăm să îi stimulăm pe cei care vor să revină acasă şi să contribuie prin expertiza pe care au acumulat-o la dezvoltarea economică a ţării", a mai spus Intotero.

 

Intotero: "Ar trebui realizat un nou recensământ"

 

Întrebată de jurnalistul Antena 3 dacă ar trebui realizat un nou recensământ, ministrul a răspuns afirmativ:

"Cred că ar trebui să fie făcut un nou recensământ. (...) Eu cred că misiunile diplomatice au date pe care le reactualizează periodic. E foarte important periodic să aflăm mişcarea acestor români care se întorc în ţară sau care se duc în străinătate.

Pentru a preveni două fenomene care au căpătat amploare în UE şi nu numai, traficul de persoane şi sclavia modernă, noi desfăşurăm o campanie de informare alături de MAE şi MAI privind stoparea traficului de persoane şi a sclaviei moderne. Campania se numeşte "Informare acasă, siguranţă în lume". Scopul acestei campanii nu este de a-i încuraja să plece afară, ci de a-i conştientiza cât de important este să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile în momentul în care decid să călătorească să studieze sau să muncească. Şi în egală măsură, vrem să le aducem la cunoştinţă tuturor cetăâenilor români cu care discutăm despre posibilitatea de a rămâne acasă şi despre necesitatea acestui lucru şi importanţa pentru dezvoltarrea economică a României", a conchis ministrul Românilor de Pretutindeni, la Antena 3.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel