Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Natalia Gavriliță, prim-ministrul Republicii Moldova: "Cineva vrea să ne tragă într-un război nedorit. Sunt atacuri mascate" (Corriere)
WhatsApp
Într-un interviu acordat publicației italiene Corriere della Sera, Natalia Gavriliță, prim-ministrul Republicii Moldova, vorbește despre riscul războiului de la granițele țării. Ea spune că acest conflict a zdruncinat viața în Moldova: "Ne confruntăm cu prețuri semnificativ mai mari, cu creșteri ale costurilor energiei. În cifre: benzina este cu 360% mai scumpă decât anul trecut“.
Natalia Gavriliță (sursa: gov.md)

Natalia Gavriliță repetă cuvintele "pace", "calm" și "negocieri" ca o mantră. În timp ce Putin bombardează localități la câțiva kilometri de Moldova, ea se trezește premier al celei mai sărace țări din Europa.

Premierul moldovean, în vârstă de 44 de ani, nu și-ar fi putut imagina că va trebui să se confrunte cu o criză internațională de o asemenea amploare în timpul mandatului său. Cu o Ucraină sfâșiată de război la est și o regiune separatistă la granițele sale prea asemănătoare cu Donbass pentru a fi confortabilă: Transnistria.

De la sfârșitul lunii aprilie, o serie de explozii misterioase în Transnistria au ridicat nivelul de alarmă. Rușii, acuzați de scopuri expansioniste, spun: "Au fost ucrainenii". Pentru ucraineni, "a fost vorba de ruși". Gavriliță, pe de altă parte, face apel la "pace și calm".

Corriere: Cine credeți că a fost în spatele acelor explozii?


"Un lucru este clar pentru mine: aceste incidente sunt cauzate de părți interesate care încearcă să ne destabilizeze și să ne tragă într-un război nedorit. Acestea sunt atacuri mascate pentru a crea panică și nesiguranță".

Cum răspundeți la aceste provocări?


"Monitorizăm îndeaproape situația și ne pregătim pentru diferite scenarii. Nu avem niciun control efectiv asupra Transnistriei, care este condusă de 30 de ani de separatiști susținuți de Rusia, așa că nu putem efectua o anchetă serioasă asupra a ceea ce s-a întâmplat“.

Cum trăiește populația  din Moldova războiul?


"De la începutul conflictului, nivelul de anxietate a crescut foarte mult. Mulți cetățeni aud căderea bombelor în Odesa, Vinnytsia sau Zhmerynka. Suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne păstra calmul și pentru a nu permite unor terțe părți să ne rupă echilibrul“.

În ce sens?


"De exemplu, prin continuarea dialogului cu reprezentanții transnistreni. Sperăm să putem avansa în procesul de integrare și să găsim o soluție pașnică la această situație“.

Gavriliță: "Cineva vrea să ne tragă într-un război nedorit“

 

Vă temeți de invazia rusească?


"Noi nu am primit nicio informație credibilă despre mișcări de trupe rusești sau ucrainene pe teritoriul nostru. Știm că există riscul ca acest război să escaladeze aici, dar deocamdată pare un pericol îndepărtat".

Suedia și Finlanda sunt pe cale să adere la NATO, renunțând la neutralitate. Sunteți în continuare o țară neutră.


"Da, și vrem să rămânem așa. Neutralitatea Republicii Moldova este consfințită în Constituție și este susținută pe scară largă de către populație“.

Ați depus o cerere de aderare la Europa.


"Solicitarea aderării la UE a fost un pas simbolic, dar foarte important pentru noi. Înțelegem că va fi o călătorie lungă, dar lucrăm din greu, de exemplu în ceea ce privește reforma justiției. Cetățenii noștri doresc să trăiască într-o țară liberă, democratică și prosperă“.

Ce consecințe are războiul asupra Moldovei?


"În termeni economici, ne confruntăm cu prețuri semnificativ mai mari, cu creșteri ale costurilor energiei. În cifre: benzina este cu 360% mai scumpă decât anul trecut. Am pierdut accesul la piețele cheie din Rusia, Belarus și Ucraina, care reprezentau 15% din exporturile noastre de bunuri și servicii“.

Nu v-ați alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei.


"Situația noastră este una precară, am aderat la multe declarații de condamnare a războiului împotriva Ucrainei și am luat toate măsurile care ne sunt posibile, proporțional cu resursele noastre. Prietenii noștri ucraineni înțeleg“.

Care este relația dumneavoastră cu Putin?


"Suntem o țară pașnică și neutră care crede în dialogul diplomatic. Cu toate acestea, există o mare îngrijorare în ceea ce privește resursele noastre energetice".

Continuarea, pe Corriere della Sera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel