Musacaua de post este una dintre variatele mâncăruri de post gustoase pe care le poți prepara. Nu trebuie să te limitezi doar la cartofi prăjiți și feluri de mâncare fără gust pe timpul postului. Joacă-te cu aromele, cu legumele și pregătește-ți un fel de mâncare la fel de bun ca cele de dulce. Musacaua îți va satisface atât pofta de carne, chiar dacă nu conține, cât și pofta de mâncare! Ce mai aștepți? Pune un șorț pe tine și apucă-te de gătit!
Ingrediente:
- 2 kg cartofi
- 250 g ciuperci champignon
- 250 g broccoli
- 2 cepe
- 30 ml ulei vegetal
- 50 ml ulei de măsline
- 200 ml adjica (sau sos de roșii pe care îl condimentezi după gust)
- 1 lingură zatar (sau ierburi aromatice preferate)
- 1/2 linguriță piper măcinat
- sare
- fulgi chili (opțional)
1. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se taie în cuburi. Se pun într-o oala cu apă rece și se dau la fiert. De asemenea, trebuie să adăugați puțină sare la fiert. După ce cartoful este fiert bine, se scurge apa, dar nu total. Lăsați atât cât să faceți un piure mai tare. Tot aici adăugați uleiul de măsline, zahărul și puțina sare.
2. Ceapa se curăță și se toacă mai grosier. La fel și ciupercile, se taie în cuburi mai mari. Într-o tigaie se pune uleiul vegetal și se călește ceapa împreună cu ciupercile. Se adaugă apoi puțină sare și piper negru măcinat după gustul fiecăruia.
3. Broccoli-ul se va desface în buchețele mici. Într-un vas se pune apă cu sare și atunci când clocotește se răstoarnă bucățelele de broccoli. Se lasă două minute la fiert și apoi se scoate cu o paletă.
Într-o tava dreptunghiulară medie montăm musacaua. Însă nu înainte de a unge tava cu puțin ulei de măsline.
Piureul de cartofi se împarte în două porții egale. Prima parte se așează în tavă și se nivelează bine, apoi se adaugă stratul de ciuperci și ceapa călită. Peste acesta se adaugă bucățelele de broccoli. Din nou se nivelează ușor și se continuă cu ultimul strat de piure de cartofi. La sfârșit, ungeți stratul de piure cu un suc de roșii căruia îi mai îmbunătățiți gustul cu diverse condimente după gust.
Tava cu musaca de post se pune la cuptor, la 190 de grade Celsius, timp de 40 de minute.
Musacaua se servește caldă, dar se taie mult mai bine când este deja rece. Fiecare după preferințe. De asemenea, puțeți să o serviți cu castraveți murați sau ceva acrișor lângă. Nu uitați că puteți adăuga și alte legume sau condimente și cu puțină imaginație puteți pune pe masă multe mâncăruri de post.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News