Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Muncitorii veniți din Bangladesh acuză felul în care sunt tratați în România: "Ne-au vândut"
WhatsApp
Anul acesta, România a devenit foarte atractivă pentru muncitorii din Bangladesh, după ce cotele pentru muncitorii străini s-au dublat. Deși mulți ajung cu vize legale cu permise de muncă, realitatea la sosire se dovedește adesea a nu fi cea promisă, făcându-i pe mulți să înceapă o călătorie fără documente către Europa de Vest și salariile pe care speraseră să le obțină venind la noi.
Muncitori din Bangladesh în Sibiu (Sursa: Info Migrants)

"Știam că România este o țară europeană. Salariul lunar era anunțat la 650 de dolari, ceea ce este destul de bun, cazarea este gratuită și ni s-a spus că ne va oferi câte un apartament la fiecare trei-patru persoane. Ziua de lucru ar dura opt ore și orele suplimentare ar fi plătite. Ne-am gândit că, ca țară din Europa, România va garanta drepturile lucrătorilor. Am fost de acord să venim", explică Ahmed*, un migrant din bangladesh care lucrează în prezent în România, pentru publicația de specialitate InfoMigrants.

România a dublat cotele muncitorilor străini

 

Potrivit datelor obținute de la ambasada Bangladesh în România de către Info Migrants, Ahmed este unul dintre cei cel puțin 7.000 de muncitori care au ajuns la astfel de locuri de muncă în România, din luna ianuarie, anul acesta.

În 2022, guvernul român a dublat cotele pentru lucrătorii străini, de la 50.000 în 2021 la 100.000 în 2022. Această schimbare a propulsat rapid România ca una dintre destinațiile preferate pentru sutele de mii de lucrători migranți din Bangladesh, care speră să câștige mai mulți bani și o viață mai bună în străinătate.

În cea mai mare parte, procesul de recrutare pare să respecte regulile, notează jurnaliștii de la Info Migrants, dar, cu toate acestea, unii muncitori din Bangladesh au început să se plângă că la sosirea în România, promisiunile făcute de agențiile de recrutare nu sunt întotdeauna îndeplinite.

Muncitorii vin cu acordul guvernului din Bangladesh

 

Ahmed spune că deși el și colegii lui au sosit cu toate actele corecte, au fost forțați să caute alte locuri de muncă, în speranța de a găsi genul de posturi care le-au fost promise inițial. De aceea, câteva mii de muncitori migranți din Bangladesh măresc acum numărul călătorilor de-a lungul rutei balcanice, în speranța de a intra fără acte în zona Schengen.

Agențiile de recrutare din Bangladesh colectează cereri în numele companiilor românești pentru diverse locuri de muncă inclusiv instalatori, electricieni, sudori, dulgheri. Aceste firme aprobate de guvern recrutează lucrători prin publicitate în mass-media națională, lăsând lucrătorii interesați să nu aibă îndoieli cu privire la credibilitatea firmelor.

O astfel de agenție i-a dat lui Ahmed un permis de muncă și o viză pentru a lucra ca electrician în România. El a declarat pentru InfoMigrants că a intrat pe site-ul web al Biroului pentru ocuparea forței de muncă și formare (BMET) din Bangladesh pentru a verifica autenticitatea și a fost convins de credibilitatea agentului său de recrutare - Asia Continental Group (bd).

După ce a contactat agenția și a depus pașapoartele și autorizațiile de poliție, a fost informat că va fi intervievat de către delegații unei firme de construcții din România.

O taxă de serviciu de 100.000 BDT (1.000 EUR) a fost inițial luată de către ceștia. Agenția de recrutare le-a spus că trebuie să plătească guvernului costuri fixe, dar nu mai mult decât atât.

Ministerul Bunăstării din Bangladesh a emis o notificare pe 18 aprilie, permițând Asia Continental Group să trimită 200 de lucrători în România. Printre altele, agenția a fost obligată să ia maximum 440.000 BDT de la lucrători, drept cheltuieli de imigrare, sub rezerva confirmării vizelor și a biletelor de avion.

Dar Ahmed a spus că, de fapt, după obținerea vizei și a biletului de avion, li s-a cerut un total de 700.000 BDT (7.000 EUR).

Firma de construcții din Sibiu i-ar fi vândut altor companii

 

Ahmed susține că agenția le-a cerut să ia împrumuturi de la Expatriate Welfare Bank dacă este necesar. „Am împrumutat bani de la rudele mele”, a spus Ahmed. „M-am gândit că, odată ce voi începe să-mi iau salariul, aș putea să plătesc datoriile”.

La sosire, Ahmed și alți 73 de muncitori din Bangladesh au fost duși la Sibiu, iar migranții acuză compania de construcții din România că i-a vândut de fapt altor companii.

Ahmed susține că a fost vândut unei companii italiene după doar câteva zile. În loc să fie electrician, i s-a dat slujba de a spăla mașini și de a curăța grădini.

„Într-o zi ne-au spus să curățăm toaleta. Am protestat și le-am spus că există oameni a căror sarcină este să facă acest tip de muncă. Dar mai târziu am aflat că le-au spus deja acestor muncitori să nu mai vină la muncă", povestește Ahmed.

În prima lună, Ahmed și colegul său au îndeplinit sarcinile cerute de ei.

„După aproape o lună de muncă, am aflat că toți ceilalți din companie erau plătiți, dar noi nu”. Ahmed a spus că s-au plâns superiorilor lor și li s-a spus „nu sunteți muncitorii noștri. Nu vă vom plăti. Firma care v-a adus în România va plăti. Ne-au vândut nouă, acum sunteți clavii noștri și veți face orice vă vom cere noi”, spune electricianul.

Când muncitorii au luat legătura cu firma românească de construcții care i-a recrutat, oficialii ar fi menționat că atât cazarea, cât și hrana oferite muncitorilor nu erau de fapt gratuite, ci erau deduse din salariile care le fuseseră promise.

Multe agenții din Bangladesh trimit lucrători în diferite țări europene

 

Conform regulilor stabilite de ministerul din Bangladesh, care este organismul responsabil cu trimiterea lucrătorilor în străinătate, companiilor care angajează lucrători migranți nu ar trebui să li se permită să încalce termenii contractelor convenite înainte de plecare, mai scrie Info Migrants, preluat de Turnul Sfatului. Ministerul mai prevede că „lucrătorii autorizați trebuie să se angajeze în firmele respective stipulate în contract, iar fiecărui muncitor să i se acorde salariul promis, cazare și alte facilități”.

Info Migrants a contactat agenția de recrutare din Bangladesh, Asia Continental Group, cu privire la plângeri. Abdus Salam, managerul organizației, a răspuns că nu există niciun temei pentru aceste plângeri.

Multe agenții din Bangladesh trimit lucrători în diferite țări europene, inclusiv în România, a spus el. Salam a susținut că Asia Continental face această treabă mai bine decât altele, iar celelalte companii răspândesc zvonuri din invidie.

El a adăugat că organizația sa nu a luat niciun alt bani în afară de suma fixată de guvern. Dar el a spus că nu are nimic de-a face cu ceea ce s-ar putea cere muncitorilor să dea subcontractanților.

Salam a recunoscut că a primit și alte reclamații cu privire la condițiile de muncă din România. El a spus că societatea românească în cauză a fost deja contactată și, acolo unde este necesar, a confirmat că agenția sa este pregătită să ajute lucrătorii migranți cu asistență juridică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel