Inculpații sunt acuzați că au recrutat și exploatat cetățeni est-europeni pentru muncă agricolă în districtele Beja și Évora. Potrivit actului de acuzare, cuplul român a păstrat pașapoartele și banii muncitorilor și i-a obligat să doarmă în condiții subumane. Imigranții erau forțați să muncească 13 ore pe zi, cu scurte pauze pentru mâncare. Cuplul de români riscă mai mult de cinci ani de închisoare.
Un cuplu de români și o firmă acuzată de trafic și exploatare de imigranți ilegali în Alentejo, în Portugalia, vor fi judecați la Tribunalul Judiciar din Beja. Potrivit rechizitoriului Ministerului Public, la care Lusa a avut acces, Petrică U., de 43 de ani, soția sa, Ionela U., de 37 de ani, și firma lor, Angy San, Ldª, sunt acuzați fiecare de 13 infracțiuni de trafic de persoane și nouă de complicitate la imigrație ilegală.
Cele 13 victime identificate (nouă cetățeni moldoveni, trei români și un bulgar) "lucrau sub controlul și la ordinele" lui Petrică și Ionela, direct și/sau prin intermediul firmei, "cu nerespectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă încheiat pentru sectorul, categoria și regiunea respectivă".
Deși au fost plătiți pentru vânzarea de forță de muncă, inculpații nu au plătit imigranților ceea ce datorau și i-au ținut în "condiții de trai groaznice", "supunându-i la muncă mai multe ore pe zi, încălcând legislația națională a muncii, ținându-i flămânzi și înfrigurați, folosindu-se de ei în interesul lor economic, amenințându-i și reținându-le pașapoartele".
Petrică și Ionela au profitat de "orice" pentru a ține victimele "sub dependența lor personală și profesională", "nu s-au abținut" de la "amenințări cu acte de violență" și denunțarea lor la autorități, "conștiente de clandestinitatea lor profesională și personală".Toate acestea pentru "a obține profituri financiare", se arată în rechizitoriu, estimând că inculpații au obținut "nu mai puțin de 14.629 de euro" din această activitate.
Potrivit documentului, cel puțin din 2017, Petrica a început să capteze cetățeni străini, în principal din țări din Europa de Est, pentru a lucra pentru el la efectuarea de lucrări agricole în Portugalia. La 25 septembrie 2017, Petrică și Ionela au înființat Angy San, Ldª pentru a contracta prestări de servicii pentru terți folosind munca străinilor.
Prin intermediul acestei societăți, aceștia se ocupau de primirea străinilor în Portugalia și de cazarea lor în cinci case pe care le închiriau în Alvito și Odivelas, districtul Beja, iar apoi îi puneau la muncă în ferme din regiune pentru "a obține un profit maxim, indiferent de condițiile de muncă și de viață și de plata efectivă" a imigranților.
În țările de origine ale victimelor, Petrica și Ionela, prin contacte directe și anunțuri, ofereau eventualilor candidați interesați să lucreze în Portugalia "un loc de muncă garantat, în aceleași condiții ca și muncitorii portughezi".
Aceștia au oferit între 3,50 și 4 euro pe oră de muncă, cazare și masă plătite și posibilitatea de a avansa costul biletelor de călătorie dus-întors, precum și promisiunea de a semna contracte de muncă și de a-și legaliza situația personală și profesională în Portugalia.
În cele mai multe cazuri, victimele "nu aveau nici măcar banii necesari pentru a plăti biletul de avion pentru a veni în Portugalia", iar inculpații le avansau banii, care trebuiau achitați imediat și care urmau să le fie decontați din orele de muncă.
La sosirea în Portugalia, imigranții "au fost confruntați imediat de către acuzați" cu o realitate "foarte diferită" și, în loc de ceea ce li se promisese, au fost duși în case vechi, "nedemne, fără condiții de igienă, confort sau siguranță". În casele supraaglomerate, au fost nevoiți să împartă spațiul cu "zeci de alte persoane" și să doarmă în camere "cu trei până la șase persoane, fără nicio intimitate" și, uneori, "pe podea, pe saltele, fără cearceafuri, pături sau perne".
De regulă, la sosirea în Portugalia, inculpații le dădeau imigranților între 30 și 50 de euro pentru "a cumpăra alimente și a se presupune că se întrețineau până la plata orelor de muncă, amânând ulterior acest lucru, spunându-le că la sfârșitul șederii lor în Portugalia le vor regla conturile, ceea ce nu s-a întâmplat", se arată în rechizitoriul citat de RTP Noticias.
Inculpații le dădeau victimelor, "ori de câte ori doreau, valori cu mult sub minimul stabilit pentru o oră de muncă" și, "în fiecare săptămână, între 10 și 20 de euro, pentru a-și cumpăra mâncare", și "nu au oficializat niciodată" contractele de muncă promise.
Victimele așteptau ca inculpații să le ducă, "în vehicule supraaglomerate", să lucreze în fermele unor terți, de regulă timp de "nouă până la zece ore pe zi, șase până la șapte zile pe săptămână", cu o pauză de 15 minute la mijlocul dimineții și 30 până la 60 de minute pentru masa de prânz.
De asemenea, inculpații le impuneau victimelor plăți la sfârșitul șederii lor în Portugalia pentru a le controla și a le menține în țară, astfel încât să aibă forță de muncă pentru a asigura angajamentele pe care le aveau cu proprietarii de ferme. În acest fel, se arată în rechizitoriu, inculpații au reușit să mențină "zeci de străini" într-o "situație clandestină" în Portugalia pentru a lucra pentru ei și "vânzându-le forța de muncă la un preț mult mai mare decât cel promis".
Parchetul solicită instanței să stabilească sume pentru repararea prejudiciilor suferite de victime și să îi oblige pe inculpați să plătească statului portughez cel puțin valoarea estimată a avantajelor obținute din săvârșirea infracțiunilor.
(Sursa foto: arhivă)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News