Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moment istoric. Vaccinul anti-COVID a ajuns la Institutul Cantacuzino. Premierul Citu și Raed Arafat, prezenți la eveniment
WhatsApp
Premierul Florin Citu și șeful DSU, Raed Arafat, sunt prezenți sâmbătă, 26 decembrie, la Institutul Cantacuzino din București, unde sunt așteptate să sosească cele 10.000 de doze de vaccin anti-covid. Campania de vaccinare va începe mâine la ora 10.00, când va fi vaccinată prima persoană, un medic de la Institutul "Matei Bals".
citi_vaccin_anti_covid

Autoritățile responsabile cu combaterea pandemiei de COVID-19 au anunțat că a fost stabilit numele medicului român care va beneficia primul de vaccinul anti-COVID-19. Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus, doctorul Valeriu Gheorghiță, vineri, 25 decembrie, cu prilejul intrării în țară a tranșei de 10.000 de doze de vaccin produs de Pfizer și BioNtech. Cu toate că jurnaliștii au insistat să afle numele medicului, Gheorghiță a refuzat să facă această dezvăluire, punctând că vor află identitatea primului vaccinat din România pe 27 decembrie, când va debuta campania de vaccinare.

Potrivit unor surse din lumea medicală, doctorul infecționist care va beneficia de prima doză din serul anti-COVID are 68 de ani. 
Cele 10.000 de doze au intrat vineri după-amiază în țară, prin Vama Nădlac 2, în jurul orei 13.40. Vaccinul, dezvoltat de BioNTech și Pfizer, e primul căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizația condiționată de punere pe piață.

Din 2021, numărul de doze va crește. Deja a două tranșă de vaccin, 150.000 de doze,  ar putea ajunge la începutul săptămânii viitoare. Iar în prima luna a anului nou sunt așteptate 600.000 de doze de vaccin în România. În fiecare săptămâna, România va primi 150.000 de doze. În prima faza vor fi imunizate cadrele medicale din prima linie, apoi persoanele din azilurile de bătrâni și restul angajaților implicați în prima linie. Apoi, dozele vor ajunge, treptat, și la restul populației.




Procedura de vaccinare anti-COVID

 




Circuitul pacientului în centrele de vaccinare anti COVID-19 a fost stabilit. Documentul, intrat în posesia Ziare.com, prevede și structura generală a centrelor de vaccinare și modul în care acestea pot fi organizate, ar și ce se întâmplă în cazul în care pacientul ajunge la triaj și are o temperatura ce depășește 37,3 grade Celsius. Concret, Ordinul semnat de Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Dezvoltării arată că vaccinarea se realizează pe baza de programare, pentru a evita aglomerația. 



Programarea la vaccinare, la intervale orare fixe

 



Persoanele se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz. Centrele de vaccinare, peste 900 la nivelul țării vor avea delimitat, clar, circuitele de intrare și ieșire.

De asemenea, pacienților li se va asigura necesarul de apă potabilă și menajeră precum și iluminatul corespunzător și confortul termic. În ceea ce privește numărul de persoane pentru vaccinurile multidoza, el este stabilit în funcție de vaccin. 
"Programarea la vaccinare se efectuează la intervale orare fixe, în funcție de numărul de doze de vaccin pe fiolă", mai prevede documentul, conform căruia spațiile alocate centrului se aerisesc timp de 10 minute la fiecare două ore.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
pixel