Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moldova nu se poate baza doar pe statutul de neutralitate și trebuie să-și sporească puterea militară defensivă, spune un consilier de securitate
WhatsApp
Republica Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul său de neutralitate și trebuie să-și sporească puterea militară defensivă, a declarat luni un consilier de securitate al președintelui pro-occidental Maia Sandu.
Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice

Fosta națiune sovietică, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a alocat în acest an puțin peste 1 miliard de lei - sau 0,45% din PIB - pentru cheltuieli de apărare.

Ea a depus anul acesta o cerere de aderare la Uniunea Europeană și a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina, dar are trupe rusești și forțe de menținere a păcii bazate în regiunea sa separatistă Transnistria și se bazează în mare măsură pe energia rusească.

 

Este esențial pentru supraviețuirea statului

 

"Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, dintre care unul este statutul său de neutralitate, pentru a asigura stabilitatea statului", a declarat Dorin Recean, consilier de securitate.

"Moldova trebuie să înceapă să lucreze la creșterea potențialului său de apărare... Autoritățile trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor, care trebuie să înțeleagă că este esențial pentru supraviețuirea statului", a spus el, cerând alocarea de fonduri pentru această sarcină.

 

Moldova ia în considerare sancțiuni pentru cetățenii care luptă pentru Rusia în Ucraina

 

Republica Moldova ar putea retrage cetățenia celor care merg să lupte pentru Rusia în Ucraina după ce au fost chemați la luptă pentru că dețin și pașapoarte rusești, a declarat luni președintele pro-occidental Maia Sandu.

Rusia a lansat săptămâna trecută o mobilizare "parțială" pentru a-și întări trupele din Ucraina, iar în regiunea separatistă moldovenească Trandniestria trăiesc 200.000 de persoane cu dublă cetățenie moldo-rusă.

 

Maia Sandu a declarat că există riscul ca unele persoane să fie chemate de Rusia

 

"Pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple, analizăm posibilitatea de a aplica procesul de revocare a cetățeniei moldovenești pentru acele persoane (cu pașapoarte rusești) care luptă de partea agresorului", a declarat Sandu.

"Analizăm, de asemenea, posibilitatea de a înăspri pedepsele pentru cetățenii moldoveni (fără pașapoarte rusești)... care se află în rândurile forțelor armate ale agresorului", a mai spus ea.

Ea a precizat că Republica Moldova poartă consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetățenii săi sunt chemați la arme, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel