Noua propunere este inclusă în planul privind reforma Schengen care trebuie să fie adoptată de guvernele naționale și de Parlamentul European, scrie Mediafax. Astfel, Comisia Europeană propune norme actualizate pentru a consolida spațiul Schengen.
Potrivit inițiatorilor propunerii, modificările au ca scop o mai bună coordonare la nivelul UE și o mai bună dotare a statelor membre pentru a face față provocărilor, în ceea ce privește gestionarea atât a frontierei externe comune a UE, cât și frontierele interne din spațiul Schengen.
Astfel, potrivit noilor reglementări, statele membre ar putea introduce controale la frontieră ori de câte ori doresc și le-ar putea prelungi aproape pe termen nedefinit.
De asemenea, membrii spațiului Schengen ar putea suspenda anumite protecții pentru solicitanții de azil, dacă țările vecine organizează fluxurile migratorii către frontierele blocului comunitar. Cel mai bun exemplu în acest caz este Belarus și modul în care țara a acționat în ultimele luni, anunță reprezentanții CE.
Reformele propuse trebuie să fie aprobate de guvernele naționale și de Parlamentul European, iar procedurile ar putea dura luni de zile, notează Mediafax.
De asemenea, guvernele Uniunii Europene au convenit că Croaţia poate intra în spaţiul Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că poate gestiona eficient graniţele externe ale blocului comunitar, transmit Reuters.
Intrarea în spaţiul Schenge a Croaţiei, care a devenit membră a UE în 2013 şi care vrea să intre şi în zona euro, a fost un subiect sensibil din cauza migraţiei.
”Croaţia este pregătită”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă, după ce s-a ajuns la un acord între miniştrii de interne ai blocului. Comisia a recomandat includerea Croaţiei în Schengen în octombrie 2019.
Unele grupuri neguvernamentale spun că Zagrebul a făcut eforturi exagerate pentru a demonstra UE că poate opri migranţii fără acte care trec în bloc, pentru a adera la Schengen.
Este posibil ca Croaţia să beneficieze de o intensificare a turismului atunci când controalele de la frontiera cu restul blocului vor fi eliminate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News