Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Misiune civilă a Uniunii Europene în Republica Moldova, condusă de un român
WhatsApp
O misiune civilă a Uniunii Europene în Republica Moldova, condusă de un român, va fi inaugurată, astăzi, oficial la Chişinău, cu o zi înainte de summitul comunităţii politice europene care se va desfăşura mâine în Republica Moldova. 
Misiune civilă a Uniunii Europene în Republica Moldova, condusă de un român

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de securitate, Josep Borrell, va inaugura oficial noua misiune de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, împreună cu viceprim-ministrul şi ministrul de Externe, Nicu Popescu, şi ministrul de Interne, Ana Revenco. Şeful misiunii este diplomatul român Cosmin Dinescu.

Scopul misiunii, instituită oficial la 24 aprilie, la cererea autorităţilor din Republica Moldova şi la propunerea României, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova şi de a spori rezilienţa acesteia la ameninţările hibride, inclusiv securitate cibernetică, precum şi de a combate manipularea şi interferenţa informaţiilor străine.

 

Vezi și: Maia Sandu acuză Rusia că se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova: "Nu ne-a respectat niciodata suveranitatea"

 

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat joi Rusia de amestec în afacerile interne ale ţării sale, ea dând ca exemplu apropiatele alegeri din regiunea Găgăuzia, unde potrivit şefei statului moldovean mulţi dintre candidaţi sunt agenţi ruşi, transmite Reuters.

În urmă cu câteva zile, autorităţile moldovene au interzis accesul unei delegaţii ruse în regiunea semiautonomă Găgăuzia (pro-rusă), care îşi va alege duminică şeful executivului local. Delegaţia era condusă de Rustam Minihanov, guvernator al regiunii Tatarstan din Rusia.

''Vedem o interferenţă deschisă, el se îndrepta spre Găgăuzia pentru a sprijini unul dintre candidaţii în alegeri. Din păcate, numeroşi candidaţi de acolo sunt agenţi ai Rusiei şi nu politicieni care vor să lucreze pentru binele poporului găgăuz'', a spus Maia Sandu.

Moscova respinge acuzaţia că se amestecă în problemele interne ale Republicii Moldova. Marţi, Rusia a anunţat expulzarea unui diplomat moldovean ca măsură simetrică după expulzarea, săptămâna trecută, a unui diplomat rus de la Chişinău.

Republica Moldova, care anul trecut a solicitat aderarea la Uniunea Europeană alături de vecina sa Ucraina, a acuzat Rusia că încearcă să o destabilizeze. ''Rusia nu respectă şi niciodată nu ne-a respectat suveranitatea şi independenţa. Şi acum Moscova încearcă să destabilizeze situaţia din Moldova pentru a ne obstrucţiona parcursul european şi pentru a provoca haos'', a susţinut Sandu în cadrul programului Jurnal-TV.

 

Republica Moldova, afectată grav de războiul din UcrainaRepublica Moldova a condamnat invazia rusă din Ucraina. Economia ţării, care este dependentă masiv de importurile de gaz rusesc, a fost afectată grav de agresiunea lansată de Rusia contra Ucrainei în 24 februarie anul trecut.

Maia Sandu a mai spus că Rusia finanţează proteste şi diverse partide moldoveneşti ''pentru revenirea la putere a politicienilor care se află sub controlul său'' şi că, având sprijinul Uniunii Europene, autorităţile de la Chişinău se opun acestor eforturi ale Moscovei.

Totodată, Maia Sandu a declarat că ţara sa, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, are nevoie de ''o umbrelă de securitate''.

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
ParintiSiPitici.ro
24 sep 2023, 21:31
Astrosens.ro
24 sep 2023, 19:49
Astrosens.ro
24 sep 2023, 19:49
DCNews.ro
24 sep 2023, 10:13
RadioDCNews.ro
24 sep 2023, 11:55
DCBusiness.ro
24 sep 2023, 20:11
DCBusiness.ro
24 sep 2023, 20:11
Spectacola.ro
24 sep 2023, 09:40
DefenseRomania.ro
13 aug 2023, 13:54
RadioDCNews.ro
24 sep 2023, 11:55
DCMedical.ro
24 sep 2023, 11:40
DCMedical.ro
24 sep 2023, 11:40
ParintiSiPitici.ro
24 sep 2023, 21:31
DefenseRomania.ro
13 aug 2023, 13:54
DCNews.ro
24 sep 2023, 10:13
Spectacola.ro
24 sep 2023, 09:40