Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul Bogdan Aurescu, la Davos: „Se conturează deja o reconfirmare a sprijinului pentru aderarea României la Schengen“
WhatsApp
Ministrul român de externe a discutat, astăzi, cu omologii din Uniunea Europeană pentru reconfirmarea susţinerii României în vederea aderării, anul acesta, la Spaţiul Schengen

Ministrul Bogdan Aurescu a relatat, la Digi24,  care au fost punctele discuțiilor de astăzi. 

Am început deja foarte activ demersurile pentru a susţine procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen. Astăzi tocmai am primit un mesaj foarte puternic de sprijin din partea omologului meu german, doamna ministru Baerbock, care ne asigură de continuarea foarte activă a demersurilor pe care Germania le face în sprijinul României şi am stabilit cu domnia sa să avem şi o discuţie faţă în faţă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de luni.

Ieri, am primit o scrisoare de sprijin, iarăşi, în termeni extrem de puternici din partea omologului meu francez, doamna ministru Colonna, care ne asigură de sprijinul Franţei pentru continuarea procesului de lărgire a spaţiului Schengen cu România. Şi am avut o serie de discuţii telefonice şi de întâlniri în toată această perioadă, de la începutul anului.

Mi-amintesc că, săptămâna trecută, am discutat cu omologul meu suedez - Suedia asigurând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în acest moment - cu colegul meu spaniol, care va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii în partea a doua a acestui an, cu colegul danez, care face parte dintr-un nou guvern şi acest guvern instalat în decembrie are deja o poziţie de susţinere puternică a aderării României la spaţiul Schengen, în continuarea susţinerii anterioare, care s-a exprimat şi pe 8 decembrie.

Am discutat, de asemenea, cu colegul meu portughez, cu colegul meu polonez chiar astăzi şi am primit din nou această confirmare de sprijin puternic pentru aderarea României, am discutat, de asemenea, cu ministrul pentru afaceri europene al Finlandei în cursul zilei de luni, iar aceste demersuri vor continua şi în perioada următoare. Vor fi întâlniri şi în marja Forumului de la Davos la care voi participa, începând de mâine.

Vor fi întâlniri şi în marja Consiliului Afaceri Externe de luni, care, chiar dacă nu are pe agendă spaţiul Schengen şi lărgirea acestuia, pentru că nu ţine de competenţele Consiliului Afaceri Externe, totuşi, este o bună ocazie pentru a discuta cu toţi colegii mei despre eforturile pe care le facem şi despre sprijinul pe care aceştia îl acordă pentru aderarea României.

Şi vreau să vă spun că se conturează deja o reconfirmare a sprijinului statelor membre pentru aderarea României“, a relatat Bogdan Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu, la Davos: „Se conturează deja o reconfirmare a sprijinului pentru aderarea României la Schengen“

 

Întrebat cum evoluează discuţiile cu Austria şi Olanda, ţări care ne-au pus până la urmă piedici în drumul acesta spre aderarea la Schengen, ministrul Bogdan Aurescu a afirmat că va avea o discuție cu omologul său olandez în perioada următoare, poate chiar în marja reuniunii Consiliul de Afaceri Externe de la Bruxelles, de luni.

De altfel, Olanda a susţinut România, după cum ştiţi - votul care a fost acordat pe 8 decembrie nu a fost împotriva României, aşa cum a explicat foarte clar reprezentantul Olandei la acea reuniune, dar sigur că vom continua discuţiile şi cu Olanda, pentru că este un partener foarte important şi, de asemenea, vom continua discuţiile şi cu Austria.

După cum ştiţi, eu am avut deja o discuţie telefonică chiar pe 9 decembrie cu colegul meu, ministrul de externe Schallenberg. Apoi, pe 12 decembrie am avut deja o discuţie faţă în faţă, tot în marja unui consiliu Afaceri Externe de la Bruxelles, iar aceste eforturi vor continua şi în perioada următoare“, a mai spus Aurescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel