Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul Petre Daea, întâlnire cu omologul său din Ucraina: România este singura ţară care mai permite importul de cereale ucrainene
WhatsApp
Petre Daea se întâlneşte cu omologul ucrainean, pentru a discuta despre tranzitul cerealelor din Ucraina, dar şi alte probleme. România a rămas singura ţară vecină Ucrainei care mai permite importul de cereale ucrainene. 

Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis intrarea de grâne din Ucraina pentru a-i proteja pe producătorii locali. Bulgaria va introduce o măsură similară peste câteva zile. Ungaria a interzis şi importurile de miere şi de anumite produse din carne din Ucraina până la 30 iunie.

Fermierii români, care au protestat recent, acuză că pierderile lor se ridică la peste 200 de milioane de euro, din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine cu aproximativ 100 euro pe tonă. 

Miniștrii Agriculturii din România și Ucraina se întâlnesc, astăzi, la București, pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului cerealelor prin România, dar şi pentru alte probleme specifice situaţiei actuale.

Ministrul Petre Daea, întâlnire cu omologul său din Ucraina

 

Cei doi miniştri au avut miercuri discuţii online, ocazie cu care Petre Daea a prezentat omologului său situaţia 'deosebit de gravă' cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare. De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Petre Daea l-a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state (Polonia, Ungaria şi Slovacia şi Bulgaria) în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie.

România este singura ţară care mai permite importul de cereale ucrainene

 

Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag. 'Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica. Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane (de euro - n. r.), sumă de la rezerva de criză a CE, urmând ca aceasta să fie repartizată în perioada imediat următoare, şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina.

Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag', a explicat Daea, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel