Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul Agriculturii: România se aşteaptă la un surplus al recoltei de cereale în acest an, pentru a asigura exporturile
WhatsApp
Ministrul român al agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că din cauza condiţiilor meteo şi a costurilor mai mari de producţie, recolta de cereale a României va fi ceva mai redusă decât cea din 2021, însă va asigura, totuşi, suficient surplus pentru exporturi.

 România se numără printre cei mai mari exportatori de cereale din Uniunea Europeană, iar în Orientul Mijlociu Egiptul este principalul destinatar al exporturilor româneşti cu astfel de produse.

România exportă prin portul Constanţa, pe care Ucraina l-a folosit ca rută alternativă de când Rusia a blocat porturile acesteia de la Marea Neagră, în urmă cu patru luni, iar Chesnoiu spune că portul resimte presiunea.

În 2021, România a înregistrat recolte de cereale record, inclusiv 11,3 tone de grâu. În general, recolta ţării este de două sau de trei ori mai mare decât necesităţile interne. "Cu siguranţă vom avea o producţie stabilă în acest an, iar pentru mine asta înseamnă să avem surplus pentru export", a declarat Chesnoiu, într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters, titrează Rador.

"Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 este departe de perfecţiune din punctul de vedere al vremii şi al presiunii pe costurile de producţie. Evident, este probabil ca producţia să nu fie la acelaşi nivel, însă va acoperi consumul intern şi un surplus pentru exporturi."

România se aşteaptă la un surplus al recoltei de cereale în acest an, pentru a asigura exporturile

 

Morile de făină din Asia şi-ar putea mări achiziţiile de grâu din Franţa şi din România, în condiţiile în care livrările din Ucraina - un exportator global cheie - rămân sistate, în urma invaziei Rusiei, potrivit unor surse comerciale. "Este important pentru noi să menţinem un nivel al producţiei stabil", a spus Chesnoiu. "În acest fel, dacă nu vor scădea cantităţile de grâu produse în România, nu vor exista noi presiuni ale pieţei".

Chesnoiu şi-a exprimat speranţa că fermierii români vor folosi fondurile europene disponibile pentru următorii trei-cinci ani, pentru a-şi mări capacitatea de producţie şi pentru a aduce valoare adăugată culturilor lor. El a adăugat că în acest moment nu există posibili factori de risc care ar putea declanşa restricţii de export.

"Dacă Ucraina - o ţară sub asediu - nu a blocat exporturile, imaginaţi-vă ce tip de condiţii ar trebui să fie întrunite pentru ca România să îşi blocheze exporturile de grâne", a spus Chesnoiu.

În timp ce Ucraina a trimis prin intermediul României mai puţin de 4% din cele 20 de milioane de tone de cereale pe care trebuie să le transporte, observatorii spun că noua recoltă, ce va începe la sfârşitul lunii iulie, va crea blocaje. Chesnoiu a afirmat că presiunea asupra portului Constanţa a existat încă dinaintea războiului din Ucraina, la momente de vârf ale recoltei din România şi că este resimţită şi mai puternic acum.

El a spus că portul va investi pentru a-şi mări capacitatea. În 2021, prin portul Constanţa au fost transportate un număr record de 25,2 milioane de tone de cereale din România şi din statele vecine fără ieşire la mare. Chesnoiu a precizat că nu se aşteaptă ca depozitarea cerealelor să fie o problemă pentru fermierii români în acest an, în condiţiile unei capacităţi de 29 de milioane de tone, care este în creştere. El a adăugat că România poate asigura pentru Ucraina depozitarea temporară a cerealelor, dacă va fi necesar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel