Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) avertizează asupra producerii unui ciudat fenomen "triplu" la care Spania ar putea asista pentru prima dată până acum în secolul XXI. Fenomenul climatic rar se va produce "din cauza unor anomalii", averiteză experții.
Este vorba despre "persistența neobișnuită" a "La Niña", din cauza unor "anomalii ale temperaturii globale" care ar putea face ca acest fenomen să dureze până la sfârșitul iernii în emisfera nordică.
Fenomenul meteorologic actual La Nina — răcirea temperaturilor de suprafață care poate provoca impacturi larg răspândite asupra condițiilor meteorologice globale — a început în septembrie 2020.
"Probabilitatea ca 'La Niña' să persiste în perioada decembrie 2022 - februarie 2023 este de aproximativ 75%, iar acest procent este de 60% pentru lunile ianuarie - martie 2023", a explicat Aemet.
La Niña", spre deosebire de "El Niño", care este asociat cu temperaturi ridicate, este un fenomen meteorologic prin care temperaturile oceanelor din jumătatea estică a Pacificului tropical se răcesc și această zonă a lumii se usucă.
„Prima „triple-dip” La Nina (trei ani consecutivi) din secolul 21 va continua să afecteze modelele de temperatură și precipitații și să exacerbeze seceta și inundațiile în diferite părți ale lumii”, afirmă Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU.
La Niña este un fenomen climatic caracterizat prin temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific în zona ecuatorială. Datorită curenților oceanici, efectul său asupra climei este resimțit în special în dreptul Indoneziei, Malaysiei, Australiei de Nord și Americii de Sud.
"La Niña produce o răcire pe scară largă a apelor de suprafață ale oceanului în partea centrală și estică a Pacificului ecuatorial, pe lângă alte modificări ale circulației atmosferice tropicale, respectiv vânturi, presiune și precipitații", explică Aemet, potrivit ABC.
Manifestarea sa este frecventă, dar nu pe o perioadă atât de lungă de timp, lucru pe care Organizația Meteorologică Mondială îl explică astfel: "Are loc într-un context de schimbări climatice datorate activității umane, care cresc temperaturile la scară globală, intensifică fenomenele meteorologice la niveluri extreme și afectează distribuția precipitațiilor sezoniere".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News