Publicitate
Bubuitura puternică i-a luat prin suprindere pe ieşeni, zgomotul puternic fiind auzit atât în oraş, cât şi în comunele din jur.
Ieşenii au reacţionat pe reţelele de socializare, au povestit ce au auzit şi au încercat să găsească o explicaţie, dat fiind faptul că autoritățile nu au putut spune ce s-a întâmplat.
Singura lămurire vine din partea unui profesor de la facultatea de fizică din Iaşi. Silviu Gurlui susţine că, potrivit unor măsurători realizate de un echipament pe care îl are instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, unda de şoc ar fi fost cauzată de căderea unui meteorit.
„În Iaşi, marți, la ora 14, 8 minute şi 35 de secunde s-a resimţit o undă de şoc extrem de puternică în municipiul, dar s-a înregistrat şi în vecinătatea oraşului, la 50 de km distanţă, înspre Târgu Frumos, înspre Vaslui. Măsurătorile mele arată că această undă de şoc a fost urmată de o undă de vibraţii, resimţită în clădiri, au tremurat geamurile, iar oamenii au confirmat acest lucru", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Silviu Gurlui.
Potrivit acestuia, unda de vibraţie a fost cauzată de căderea unui meteorit în zona de nord, nord-est a oraşului.
„Această undă de vibraţie a durat până la 5 secunde, dar doar primele două secunde au fost mult mai importante şi au avut consecinţe mai relevante. Cercetările mele au arătat că sursa este un meteorit, căzut în partea de nord, nord-est a oraşului Iaşi şi această undă s-a propagat mai departe pe direcţia sud, sud-vest, cu o anumită întârziere spre marginea oraşului cauzată de timpii de propagare. În Iaşi acest sunet s-a simţit extrem de puternic, asta înseamnă că a fost o energie cinetică extrem, extrem de mare şi cumva oamenii au resimţit acest şoc ca un mic cutremur", a explicat Silviu Gurlui.
Măsurătorile realizate de acesta au fost făcute cu ajutorul unui echipament instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii.
„Este un echipament montat de mine în turnul ceasului, la Palatul Culturii, pentru a monitoriza efectele naturale - zgomot şi nu numai, asupra alor fenomene induse în Palat şi nu numai. Cu această ocazie am surprins, pentru că instrumentul monitorizează continuu, şi acest eveniment. Prezenţa sunetului a fost extrem de joasă, a fost undeva la 20 până la 100 de Hertzi, un sunet cu frecvenţă foarte joasă şi oamenii l-au perceput cu o intensitate foarte mare, aşa cum s-a înregistrat şi cu echipamentul meu", a declarat Gurlui.
Marţi la prânz o bubuitură puternică s-a auzit în tot oraşul Iași. Speriaţi, oamenii au postat pe reţele de socializare, întrebând ce s-a întâmplat. Evenimentul le-a stârnit curiozitatea ieşenilor pentru că în urmă cu trei ani o bubuitură asemănătoare a zguduit oraşul.
Un eveniment similar a avut loc şi în urmă cu trei ani, pe 1 iunie 2016, aproape de prânz. Nici atunci nu a fost găsită o explicaţie. Potrivit lui Silviu Gurlui este foarte posibil ca şi atunci să fi fost vorba tot despre căderea unui meteorit.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News