Incidentul a avut loc în iulie 2019, când Salvini a blocat peste 100 de persoane la bordul unei nave a pazei de coastă timp de şase zile, în timp ce aştepta ca aliaţii europeni să fie de acord să le primească.
Liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului a spus că a acţionat în interesul naţional, încetinind fluxul de migranţi fără acte din Mediterană.
„Merg înainte cu capul sus, cu încredere, sigur, pentru că am acţionat întotdeauna în apărarea patriei şi pentru securitatea italienilor”, a scris Salvini pe Twitter înainte de a intra în sala de judecată din estul Siciliei.
Şedinţa se desfăşoară cu uşile închise.
Ziarul Corriere della Sera a scris că judecătorul ar putea să-l interogheze şi pe premierul Giuseppe Conte, înainte de a decide dacă îl va acuza sau nu pe Salvini.
Magistraţii din Sicilia susţin că Salvini a reţinut migranţii, ţinându-i pe mare deşi afară era foarte cald, până când aliaţii europeni au fost de acord să-i reloce.
Salvini a declarat că migranţii au fost bine trataţi pe navă şi a subliniat că premierul Conte şi întregul guvern au susţinut decizia sa.
Senatul Camerei Superioare a votat în februarie ridicarea imunităţii parlamentare a lui Salvini. Dacă în cele din urmă cazul va fi judecat şi Salvini va fi găsit vinovat, va fi obligat să renunţe la funcţia de senator.
Salvini a fost ministru de interne timp de un an, iar numărul migranţilor ajunşi în Italia a scăzut foarte mult în perioada în care el a fost în funcţie.
În 2016, peste 180.000 de migranţi au ajuns în Peninsulă, cel mai mare bilanţ de până acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News