Autoritățile din Germania a convenit asupra modificării Legii privind protecția împotriva infecțiilor, care constituie baza juridică pentru orice măsuri împotriva Covid-19. Planul include unele măsuri care se vor aplica la nivel național, în timp ce landurile pot decide, de asemenea, reguli regionale în funcție de situația pandemică.
Vineri, 16 septembrie, Bundesratul a aprobat modificările legislative. Prin acest nou set de reguli, coaliția, formată din social-democrați (SPD), Verzi și Democrații Liberi (FDP), încearcă să pregătească Germania pentru evoluțiile pandemice din timpul toamnei și iernii. Noul cadru legal se va aplica de la 1 octombrie până la 7 aprilie 2023, potrivit publiației The Local Germany.
Măști obligatorii în trenurile de distanță lungă dar nu în avioane
Persoanele care călătoresc în trenurile de lungă distanță din Germania vor trebui să poarte în continuare o mască FFP2 dacă au peste 14 ani. Pentru copiii cu vârste cuprinse între șase și 13 ani, este suficientă o mască chirurgicală.
În prezent, persoanele care călătoresc cu avionul spre și dinspre Germania, precum și pe zborurile interne, trebuie să poarte în continuare o mască de protecție, dar acest lucru nu va mai fi obligatoriu de la 1 octombrie, conform noilor norme. Cu toate acestea, guvernul german poate reintroduce, prin decret, obligativitatea măștilor în avioane, dacă va considera că este necesar, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri.
O înăsprire a regulilor afectează spitalele, clinicile și căminele de bătrâni. În aceste medii, persoanele trebuie să poarte o mască FFP2 și să prezinte un rezultat negativ la testul Covid-19.
Pentru a consolida protecția celor care au nevoie de îngrijire și care sunt deosebit de expuși riscului, căminele de bătrâni trebuie să numească reprezentanți care să se ocupe de vaccinări, de igienă și de orice alt tratament pentru cei care se îmbolnăvesc, de exemplu cu medicamentul Paxlovid.
Măștile FFP2 sunt acum o cerință și în cabinetele medicilor și în alte unități medicale ambulatorii. Anterior, acest lucru putea fi reglementat de către state, dar acum guvernul federal va reglementa acest lucru în mod uniform.
În unele domenii, guvernul nu instituie măsuri la nivel național. În schimb, landurile germane vor putea introduce reglementări mai stricte prin decret. Printre acestea se numără obligativitatea folosirii măștilor în transportul public local. Este de așteptat ca mandatul privind măștile să rămână în transportul public, după o întâlnire din partea miniștrilor sănătății din landuri.
De asemenea, statele pot alege să introducă obligativitatea măștilor în alte spații interioare accesibile publicului, cum ar fi restaurantele sau magazinele. Acest lucru va depinde de situația infectărilor.
Excepțiile de la obligativitatea purtării măștii se vor aplica în anumite zone. De exemplu, la evenimente recreative, culturale și sportive, precum și în industria alimentară, nu este obligatoriu ca masca să fie purtată de oricine poate prezenta un test negativ actual. Mai mult, oricine s-a recuperat recent sau a primit un vaccin Covid cu cel mult trei luni în urmă poate fi scutit de cerința privind masca. Cu toate acestea, statele pot decide singure dacă doresc să permită aplicarea acestor scutiri.
În ceea ce privește școlile, măștile pot deveni obligatorii pentru elevii începând cu clasa a V-a. Statele pot decide dacă este nevoie de teste regulate în școli și în grădinițe (Kitas). Statele pot impune, de asemenea, testarea obligatorie în alte medii comunitare - cum ar fi adăposturile pentru solicitanții de azil.
Între timp, în cazul în care un elev este suspectat că are o infecție cu Covid, nu va trebui să se prezinte un certificat medical pentru a permite copilului să frecventeze din nou școala, spre deosebire de ceea ce se preconiza anterior. Acest lucru a fost eliminat din versiunea finală a planurilor.
În cazul în care părinții sunt nevoiți să rămână acasă din cauza bolii copilului, cei care au asigurare de sănătate obligatorie vor continua să primească zile suplimentare de concediu medical pentru copii până la sfârșitul anului 2023. Fiecare părinte primește 30 de zile lucrătoare pentru fiecare copil. Părinții singuri vor primi 60 de zile lucrătoare. Numărul de zile a fost prelungit în timpul pandemiei.
În cazul în care sunt aprobate de parlamentele landurilor, regiunile din Germania pot introduce măsuri suplimentare, mai dure. Acesta ar fi cazul dacă acestea văd un pericol pentru funcționarea infrastructurii critice, cum ar fi asistența medicală, aprovizionarea cu energie sau serviciile de urgență. De exemplu, dacă prea mulți oameni sunt concediați pe caz de boală în același timp sau trebuie să intre în carantină, acest lucru poate cauza probleme majore.
În acest caz, statele pot dispune obligativitatea folosirii măștilor în zonele exterioare dacă nu se poate menține o distanță minimă de 1,5 metri. În plus, sunt posibile limite superioare pentru vizitatorii la evenimentele din interior.
În acest caz, excepțiile pentru persoanele vaccinate cu Covid, recent recuperate și testate nu s-ar mai aplica. Cu toate acestea, nu se iau în considerare închiderile, închiderile de întreprinderi și școli - nici măcar într-o situație critică.
Rețineți că, în acest stadiu, aceste măsuri trebuie să fie votate de parlamentele regionale, nu prin decret.
Actuala lege germană privind protecția împotriva infecțiilor expiră la 23 septembrie. Acest lucru lasă un spațiu între această dată și 1 octombrie în care, aparent, nu ar exista un temei juridic pentru orice reguli Covid.
Am întrebat Ministerul german al Sănătății ce se întâmplă în această scurtă perioadă. Un purtător de cuvânt ne-a spus că legile actuale "vor fi prelungite" până la 1 octombrie. Așadar, lucrurile vor rămâne așa cum sunt până la începutul lunii octombrie.
--------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News