Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marți începe recenzarea pe teren. INS: Aproape 47% din populația țintă estimată s-a autorecenzat
WhatsApp
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că aproape 47 din populația țintă s-a autorecenzat până în 27 mai și că de marți va începe recenzarea pe teren.

Marți începe etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, a anunțat luni INS.

Vor fi vizitate și gospodăriile populației care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ.

Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România.

INS: Aproape 47% din populația țintă estimată s-a autorecenzat

 

Momentul de referință al recensământului este ora 0.00 din ziua de 1 decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situația la acel moment.

Potrivit INS; până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban și 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populația rezidentă țintă estimată. Diferența de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuințelor neocupate, precum și de chestionare multiple (persoane și locuințe recenzate de mai multe ori) și de cele incomplete.

Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 31 mai - 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare, potrivit Mediafax.

Primul recensământ care s-a făcut și online, prin autorecenzare

 

Elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

- 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
- posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
- recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
- autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
- chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.

„Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. El este conceput cu trei etape de desfăşurare, trebuie să le spunem pe toate ca să se înţeleagă mai bine felul în care se va desfăşura”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu.

Recensământul populaţiei României a fost iniţial programat pentru 2021, dar a fost amânat cu un an din cauza pandemiei.

„Recensământul de probă a avut loc în 2021 şi este o activitate în cadrul recensământului, aşa cum îi spune şi numele, pentru pregătirea recensământului propriu-zis. El nu îşi propune să obţină nişte valori, nişte date care să fie prelucrate şi folosite, ci îşi propune să verifice modalitatea în care, pe de o parte, chestionarele şi tot instrumentarul statistic răspund nevoilor reale şi funcţionează în teren; pe de altă parte, să verifice modul în care populaţia este dispusă să participe la recensământ, pentru că recensământul este o activitate al cărui succes depinde, în cea mai mare parte, de modul în care populaţia va colabora la actul de recenzare (…). Dar aceste date nu sunt destinate publicării (…)”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al INS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel