Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marian Oprişan, acuzaţii: "Va fi rezultatul unor tranzacţii de tip mafiot"
WhatsApp
Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a cerut, joi, Guvernului să nu adopte OUG prin care președinții de consilii județene să fie aleși din rândul consilierilor județeni și nu direct. ”Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzacții de tip mafiot”, a apreciat el.

”Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) solicită ferm Guvernului României ca, pentru consolidarea democrației în România, nu a unui grup politic aflat la putere, să nu adopte ordonanța de urgență prin care președinții de consilii județene sunt aleși din rândul consilierilor județeni și nu direct”, a scris pe Facebook președintele UNCJR, Marian Oprișan.

El susține că Guvernul României intenționează să încalce toate recomandările organismelor europene în materie electorală și toate deciziile Curții Constituționale numai pentru ca președinții consiliilor județene să nu fie aleși uninominal.

”Intenția Guvernului României de a adopta o Ordonanță de Guvern pe acest subiect este abuzivă și urmărește doar un interes politic de grup, efectul scontat fiind acela de manipulare a electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere!
Atragem atenția, într-un mod extrem de serios, că modificarea legislației electorale în luna februarie 2020 este profund inoportună, nelegală și neconstituțională. Din punct de vedere al oportunității, arătăm că autoritatea dată de votul direct, uninominal, majoritar este greu de manipulat, situație care, în mod surprinzător, dar real, deranjează”, a adăugat Oprișan.

Marian Oprișan apreciază că în propunerea de ordonanță de guvern formulată de Guvernul Orban, se desconsideră dreptul alegătorilor de a vota în mod direct președintele consiliului județean, adică li se refuză cetățenilor dreptul de a decide, direct, cine va gestiona administrația publică județeană.

”Președintele de consiliu județean trebuie să fie un pol de stabilitate atât pentru administrațiile locale cât și pentru funcționarii publici, ori în lipsa stabilității garantate prin vot universal și direct, autoritatea se diminuează nemaifiind posibilă nici programarea unei strategii de dezvoltare a unității administrativ teritoriale pe termen mediu și lung. În contextul modificărilor legislative, posibilitatea schimbării oricând a președintelui consiliului județean va face ca strategiile implementate de conducătorul administrației județene să fie lipsite de substanță și susținere. Din punct de vedere politic abordarea actuală este complet nedemocratică şi deschide drumul unui val imens de corupţie asupra modului în care va fi ales preşedintele de Consiliu Judeţean. Preşedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot care pot implica sume de bani sau susținerea unor interese financiare care vor fi date în scopul atragerii consilierilor pentru crearea unei majorități capabile să-l aleagă pe preşedintele consiliului județean”, a mai scris liderul UNCJR.

 

Marian Oprişan: "Va fi rezultatul unor tranzacții de tip mafiot"

 

Potrivit acestuia, conducerea națională a partidelor va avea deschisă calea pentru schimbarea unui președinte de consiliu județean devenit indezirabil, chiar și la trei luni putând impune alegerea unui alt președinte care să răspundă prioritar intereselor sau comenzilor politice și nu interesului public.

”Din punct de vedere al legalității, atragem atenția, într-un mod extrem de serios, că demersul politic anunțat de Guvernul României încalcă flagrant prevederile legale în vigoare, în special Constituția României. Pe de altă parte Curtea Constituțională a României s-a pronunțat și a decis că alegerea președinților de Consilii Județene prin vot direct și uninominal este constituțională și mai mult decât atât, întărește și susţine dispoziţiile Constituției României privitoare la autonomia locală, în sensul că alegerea prin vot uninominal a preşedintelui consiliului judeţean ar fi rezultatul unui vot popular şi nu al unor tranzacţii politice ale competitorilor electorali. (vezi Decizia nr. 305/2008 a Curții Constituționale). În același timp, prin Decizia nr. 682/2012, Curtea Constituțională a decis că modificarea sistemului electoral cu mai puțin de 6 luni înainte de scrutin este neconstituțională, Curtea analizând inclusiv consecințele unei asemenea modificări care poate reprezenta restrângerea dreptului de vot. În acest sens, invităm inițiatorii modificării legislative propuse să lectureze și Decizia nr. 51/2012 și Decizia nr. 146/2019 ale Curții Constituționale”, a mai arătat Oprișan.

”Dubla măsură pare să fie politica primului-ministru care, atunci când vorbește despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin susține că acest lucru ar permite o legitimitate mai mare pentru cei care susțin destinele comunităților locale. E o chestiune care întărește democrația. Iată cum democrația este întărită prin alegerea primarilor în două tururi, însă acest lucru nu mai reprezintă un argument pentru Orban atunci când se discută despre alegerea uninominală a președinților de consilii județene. Un alt argument în favoarea alegerii uninominale este faptul că atributul de reprezentare al președintelui consiliului județean și al primarului trebuie să fie legitimat pe același principiu al votului direct, cu atât mai mult cu cât atribuțiile executive sunt similare.Încălcarea tuturor recomandărilor organismelor europene în materie electorală și a Deciziilor Curții Constituționale pentru ca președinții consiliilor județene să nu fie aleși uninominal este o decizie abuzivă care urmărește un interes politic de grup și, în același timp, are ca efect manipularea electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere”, a mai afirmat președintele UNCJR, care mai deține funcțiile de lider PSD Vrancea și președinte CJV, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel