Anchetatorii români, italieni şi britanici au descoperit, după ani de investigaţii, cărţi şi manuscrise vechi, de o valoare inestimabilă, ascunse în subsolul unei case din judeţul Neamţ.
Operele fuseseră furate în 2017 dintr-un depozit de lângă Londra.
Vorbim despre o acţiune exact ca în filme, într-adevăr. Jaful care a şocat pe toată lumea a fost executat cu o precizie ca la carte în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017.
Mai mulţi indivizi mascaţi au pătruns atunci într-un depozit din Feltham, în vestul Londrei, unde se aflau stocate cărţi şi manuscrise pregătite pentru a fi transportate la o expoziţie de profil din California în Statele Unite. Hoţii, clar nişte profesionişti, au acţionat la pont pentru ca, spun poliţiştii britanici, ei au făcut şi o selecţie la faţa locului şi au furat doar cele mai valoroase exemplare.
În total au luat peste 160 de cărţi şi manuscrise din secolele XV şi XVI, a căror valoare totală de piaţă a fost apreciată la peste 2,5 milioane de lire sterline însă având în vedere importanţa lor istorică, acestea sunt practic inestimabile.
Printre exemplarele sustrase s-au aflat lucrări extrem de valoroase ale lui Galileo, Isaac Newton sau Leonardo da Vinci, dar şi o ediţie din 1569 a Divinei Comedii a lui Dante. Cea mai valoroasă piesă ajunsă pe mâna hoţilor era însă o ediţie din 1566 a operei De Revolutionibus Orbium Coelestium a astronomului Nicolaus Copernicus care conţine teoria acestuia conform căreia Soarele este centrul Universului. Doar această lucrare valorează 215.000 de lire sterline.
Acum, după 3 ani de investigaţii derulate de o echipă internaţională de poliţişti şi procurori, în subsolul unei case din judeţul Neamţ au fost descoperite peste 200 de cărţi şi manuscrise istorice despre care poliţiştii spun că sunt cele furate din Feltham.
„Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit”, a anunțat IGPR într-un comunicat.
Toţi aceşti ani de anchete internaţionale au culminat în iunie anul trecut cu descinderi la 45 de adrese în Marea Britanie, Italia şi România, în urma cărora 13 persoane au fost reţinute. Acestea sunt arestate deja în Marea Britanie fiind acuzate că din 2016 până în 2019 au comis nenumărate alte jafuri cu un prejudiciu total de 2 milioane de lire. Aceste persoane sunt bănuite acum că au legătură şi cu jaful obiectelor de patrimoniu.
Poliţia Metropolitană Britanică a anunţat că mulţi dintre cei reţinuţi au legătură cu clanul Clămparu din România.
Un român, considerat unul dintre liderii grupării care a coordonat furtul a 260 de cărți rare în valoare de aproximativ 2 milioane de euro în Marea Britanie, a fost arestat de autoritățile italiene.
Românul era căutat de autoritățile britanice încă din iunie 2019 și a fost arestat luna aceasta în orașul Torino din Italia, conform Europol.
Jaful a avut loc în anul 2017, în Marea Britanie. Cărțile valoroase erau depozitate într-un depozit de lângă aeroportul Heathrow și urmau să fie transportate la Los Angeles pentru o expoziție.
Printre cele 260 de cărți se numărau multe ediții princeps și volume din secolele XVI și XVII.
De asemenea, au fost furate ediții originale ale unor cărți scrise de Galileo Galilei și Isaac Newton, Leonardo da Vinci și o copie din 1569 a „Divinei Comedii” a lui Dante Alighieri.
Alți 15 membri ai grupării au fost arestați în iunie 2019, într-o operațiune coordonată de Poliția Română, Carabinierii Italieni și Poliția Metropolitană din Marea Britanie.
Gruparea infracțională este considerată vinovată de mai multe furturi pe teritoriul Europei, conform Eurojust, citat de Știrile PRO TV.
Hoții s-au urcat pe acoperișul depozitului, au tăiat găuri în tavanul de sticlă și au coborât pe frânghii aproximativ 13 metri, evitând cu succes senzorii de mișcare care ar fi declanșat alarma, relata atunci The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News