Federația sectorială RDG subliniază că 43% dintre stațiile care sunt administrate de companii private în colaborare cu statul nu mai au case de bilete în toată țara, în alte 40% din stații funcționează doar câte un ghișeu.
Federația industrială RDG a lansat, miercuri, 11 iulie 2023, o consultare publică extinsă de 21 de zile. RDG explică într-un comunicat de presă că angajații caselor de bilete, care până atunci deserveau călătorii, ar urma să fie redistribuiți pe peroane și în holurile gărilor, transmite bfmtv.com.
Sindicatul feroviar RMT a denunţat „operatorii de trenuri care se îmbogăţesc şi încercarea guvernului de a decima căile ferate anunţând închiderea a 1.000 de case de bilete în toată ţara”.
RDG nu precizează câte case de bilete ar putea fi închise, dar susține că 43% din stațiile care sunt administrate de companii private în parteneriat cu statul nu mai au case de bilete în toată țara, iar în 40% de stații funcționează câte o casă de bilete cu jumătate de normă.
Iar „propunerile vor aduce mai multă asistență personală clienților din rețea pentru a-i ajuta să aleagă cel mai ieftin bilet, să primească sfaturi cu privire la cel mai bun plan de călătorie, asistând în același timp persoanele cu probleme de accesibilitate”, asigură RDG.
Comunicatul de presă precizează că 82% dintre biletele de tren au fost vândute la casele de bilete în anii 1990, față de o medie de 12% în prezent, majoritatea achizițiilor de bilete având loc acum online, tendință care s-a „accelerat în timpul pandemiei”.
Planul dezvăluit de RDG va alimenta focul conflictului social dintre companiile de căi ferate și sindicate, care organizează de luni de zile greve pentru a cere majorări salariale și condiții de muncă mai bune. Mick Lynch, secretarul general al RMT, a declarat că acest proiect va avea drept rezultat „sute de concediere”, este un „atac sălbatic asupra lucrătorilor feroviari, a familiilor acestora și a călătorilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News