Noul sistem propus va implica instalarea unor porți electronice de înaltă tehnologie, care vor utiliza inteligența artificială și recunoașterea facială pentru a facilita sosirile în țară. Astfel, momentele tensionate în care oficialii de la frontiere analizează fotografiile din pașapoarte vor deveni o relicvă a trecutului. Filosofia din spatele acestei inițiative este de a oferi călătorilor o experiență mai fluentă și mai eficientă la intrarea în Marea Britanie.
Phil Douglas a subliniat beneficiile acestei "frontiere inteligente", evidențiind faptul că, prin intermediul acesteia, autoritățile vor avea acces la informații extinse despre călători înainte de a ajunge în țară. Astfel, vor putea determina dacă aceștia au vizitat anterior Marea Britanie, dacă respectă legile privind imigrația și dacă există înregistrări despre ei în sistemele de securitate ale țării.
Acest nou sistem vine în contextul înlocuirii actualelor sisteme de vize de călătorie cu unul unic, numit Autorizație Electronică de Călătorie. În cadrul acestui sistem, vizitatorii vor plăti pentru un permis de călătorie și vor completa un chestionar de securitate, eliminând astfel necesitatea prezentării fizice a pașaportului la intrarea în țară.
Cu toate acestea, scepticii avertizează că, în ciuda beneficiilor evidente ale recunoașterii faciale și a eliminării pașapoartelor fizice, ar trebui să se păstreze o opțiune tradițională pentru cei care nu doresc să depindă exclusiv de tehnologie. În acest sens, este important să se sublinieze că, în cazul unor defecțiuni tehnice sau al unor probleme de securitate, deținerea unui pașaport fizic ar putea deveni esențială.
Testele pentru noul sistem propus în Marea Britanie vor începe încă din acest an. Cu experiența altor țări, precum Dubai, care beneficiază deja de recunoașterea facială la aeroporturi pentru multiple naționalități, Marea Britanie pare să implementeze inovațiile tehnologice pentru a face călătoriile mai ușoare și mai eficiente pentru toți cei care trec prin porțile sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News