Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie și UE ridică tonul cu o zi înainte de reluarea negocierilor privind relația post-Brexit
WhatsApp
Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ridicat tonul luni, cu o zi înaintea reluării negocierilor asupra relaţiei post-Brexit, Boris Johnson ameninţând să se retragă din discuţii la mijlocul lui octombrie şi pregătindu-se, conform Financial Times, să revină asupra anumitor angajamente din trecut.

Odată cu apropierea finalului perioadei de tranziţie în timpul căreia se aplică în continuare regulile europene pe teritoriul britanic, la sfârşitul lunii decembrie, şeful guvernului conservator de la Londra a reiterat că Regatul Unit nu va face niciun compromis în privinţa independenţei sale pentru a obţine un acord de liber-schimb.

„UE a fost foarte clară pe subiectul calendarului. Şi eu la fel. Trebuie să ajungem la un acord cu prietenii noştri europeni până la Consiliul European de la 15 octombrie, pentru ca el să intre în vigoare până la sfârşitul anului", a subliniat Boris Johnson.

Dacă nu se va întâmpla asta, Londra se va retrage din negocieri şi 'va accepta' acest rezultat, de care mediile de afaceri se tem din cauza potenţialelor sale consecinţe economice dezastruoase într-o perioadă deja dificilă pe fondul pandemiei de coronavirus.

 

Germania și-a exprimat scepticismul legat de ajungerea la un compromis cu Londra



Bruxellesul a afirmat la rândul său că trebuie găsit un acord până la sfârşitul lunii octombrie pentru a permite o ratificare a sa la timp în UE. Germania și-a exprimat însă scepticismul legat de ajungerea la un compromis cu Londra. Purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Angela Merkel a transmis uni că partea britanică trebuie să accepte concesii, adăugând, potrivit Reuters, că nu prea mai este timp de negocieri.

Atmosfera şi aşa turbulentă s-a tensionat şi mai multe prin informaţiile apărute în Financial Times. Conform publicaţiei, guvernul britanic va prezenta miercuri un proiect de lege care "ar elimina" caracterul juridic al unora dintre părţile acordului asupra ieşirii din UE care s-a produs la 31 ianuarie, inclusiv reglementările vamale în Irlanda de Nord.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiuni, însângerată de trei decenii de 'tulburări'.

 

„Tot ce a fost semnat în trecut trebuie respectat”



O purtătoare de guvern a guvernului britanic a declarat că Londra va lucra "pentru a proteja locul Irlandei de Nord în Regatul Unit". "Tot ce a fost semnat în trecut trebuie respectat. Este garanţia încrederii pentru viitor", a reamintit luni negociatorul-şef al UE pentru relaţia post-Brexit, Michel Barnier, la postul de radio France Inter.

La rândul său, ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a spus că un astfel de proiect de lege "ar fi un mod extrem de imprudent de a acţiona".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel