Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marcel Ciolacu se teme că și fiul său ar putea pleca din România: „Să nu cumva să-i treacă prin cap“ / „În 1992, fratele meu a plecat în Germania“
WhatsApp
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit marţi după-amiază de cancelarul Olaf Scholz, la sediul Cancelariei Federale din Berlin. După conferința de presă, acesta s-a întâlnit și cu reprezentanții comuității românilor.

Marcel Ciolacu a mărturisit că nul dintre Frații lui a plecat în Germania la începutul anilor 90, dar a găsit puterea  de a reveni acasă după mai mulți ani.

Fratele premierulu Ciolacu, în primele valuri de români plecați în diaspora

 

„În anul 1992, fratele meu a plecat în Germania. Pe atunci călătoream câte patru în maşină, cu alţi cumnaţi şi căutam visul american în Germania. Aşa era acea perioadă. S-au întors după 15-20 de ani, s-a dus şi familia, cum era normal şi singura fată din tot neamul Ciolacu. Pe urmă, au reuşit să aibă voinţa de a se întoarce şi de a se realiza în continuare şi în România“,  a mărturisit Marcel Ciolacu.

Premierul a ținut să sublinieze și că este cuprins de teama ca fiul său, după ce va termina Medicina, ar putea prăsi România.

Marcel Ciolacu se teme că fiul lui ar putea pleca din țară, după facultate

 

„În interiorul familiei mele, noi suntem trei fraţi, eu sunt cel mai mic. El era mijlociul. A fost o dramă. Aceeaşi dramă o resimt de fiecare dată când mă întâlnesc cu fiul meu, care va termina curând Medicina, să nu cumva să-i treacă prin cap - atâta minte am avut, să fac unul singur - să nu cumva să-i treacă prin cap să plece din ţară. Şi să ştiţi că există această dramă“, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD nu a uitat însă nici de cum partidul său a fost sancționat de românii din diaspora, la vot, în ultimii ani.

„Bugetul României nu trebuie să fie zgârcit în ceea ce priveşte comunicarea directă cu diaspora. Indiferent dacă această imensă plusvaloare a părăsit România, statul român este dator de a menţine conexiunea cu dumneavoastră şi de a găsi pârghiile necesare, de a vă simţi ancoraţi şi în decizia, nu numai politică, pentru că aveţi drepturi de vot şi este bine să vi-l exprimaţi, cu toate că pe mine, de la PSD, nu m-aţi acoperit de voturi. Înţeleg motivele şi putem discuta despre ele, dar trebuie să găsim, pe lângă dreptul de vot, trebuie să găsim ceva ce n-a funcţionat până acum. (...)“.

 

Ciolacu admite: Cei mai mulţi oameni din Europa au plecat din România

 

„Vorbeam cu primul ministru al Portugaliei, Victor ştie, domnul Costa - şi Portugalia a trecut la un moment dat printr-un exod de migraţi. Mi-a spus foarte direct: nu mai încerca foarte mult, fiindcă foarte puţini se vor întoarce înapoi. Aşa am păţit şi noi. Dar, am ţinut o legătură foarte strânsă cu diaspora. (...) Fără implicarea dumneavoastră şi fără programe susţinute de statul român, punctuale, nu vom reuşi să aducem diaspora mai aproape de România şi diaspora să nu se mai uite urât către România când vine acasă.

Sper să depăşim şi momentul Schengen, să nu mai stăm la cozi când venim acasă din diaspora, de sărbători. Este o muncă care nu o să se vadă mâine, este muncă care o să se vadă în timp, dar cred că cu toţii avem datoria să ne implicăm. Cei mai mulţi oameni din Europa au plecat din România, nu a existat un exod, o migraţie mai mare. Ăsta este adevărul“,  a mai spus Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel