Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Maia Sandu, despre posibila unire a României cu Republica Moldova: Se poate întâmpla doar cu sprijinul poporului
WhatsApp
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre posibila unire a României cu Republica Moldova. Liderul de la Chișinău a explicat în ce condiții s-ar putea întâmpla.  

Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a lansat ipoteza, în exclusivitate la News Hour with CNN, că unirea dintre România și Republica Moldova ar fi cea mai bună soluție pentru ca țara vecină de Prut, să nu fie atacată de Rusia.

În cadrul unui interviu pentru postul Jurnal TV, președintele Republicii Moldova a explicat că acesta nu este un subiect pentru care este necesară doar părerea ei. "Aceste întrebări ar trebui adresate cetăţenilor. Aceasta (unirea cu România) nu se poate întâmpla decât cu sprijinul poporului, când poporul va spune că vrea, se va întâmpla. Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru sau nu există o masă critică de oameni care să susţină acest obiectiv, atunci. În ceea ce priveşte aderarea la NATO, răspunsul este acelaşi - decizia este la latitudinea cetăţenilor. A fost decizia cetăţenilor când au votat Constituţia. Astăzi putem vedea în sondaje care este atitudinea majorităţii oamenilor faţă de această problemă", a declarat liderul de la Chișinău, potrivit Știri.md.

Cel mai recent sondaj de opinie a arătat că doar 36% dintre moldoveni își doresc unirea cu România. Un procent de 53% s-au poziționat contra unirii. 

 

Tensiuni la granița României. Președintele Moldovei: ”Sunt forțe interesate de destabilizarea situației. Acest lucru crează riscuri” 

 

După ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), din 26 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că situația din regiunea transnistreană este tensionată, iar analizele Chișinăului arată că ar exista neînțelegeri între forțele din interiorul regiunii, care sunt interesate de destabilizarea situației.

”Ceea ce se întâmplă  în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că pe durata a mai multor săptămâni, au fost mai multe alerte cu bombe în instituții de învățământ și medicale. Au urmat exploziile  de la sediul așa-numitului MGB transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de pe nodul radio-comunicații din Maiak”, a amintit Maia Sandu. Șefa statului a spus că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

”Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru R. Moldova.

 

”Suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări”

 

”Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni care ar putea pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a mai spus președinta țării.

Maia Sandu a subliniat că aceste tensiuni au loc pe teritoriul necontrolat de guvernul de la Chișinău, dar acest teritoriu este al R. Moldova. ”E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false”, a mai spus Sandu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel