Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MAI, prima reacție după scandalul 'secţiilor de poliţie ilegale' înființate de China în România
WhatsApp
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat luni că nu există un acord semnat cu autorităţile din Republica Populară Chineză care să permită înfiinţarea unor 'secţii de poliţie ilegale', după ce în spaţiul public au apărut informaţii pe această temă. 

Potrivit Biroului de presă al MAI, toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competenţă al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislaţia internă a României şi pe cea internaţională.

'Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfăşoară constant, conform competenţelor, activităţi pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfăşurate activităţi care să aducă atingere siguranţei naţionale, ordinii publice şi drepturilor cetăţenilor', arată sursa citată.

Reacţia vine în urma unui articol publicat de CNN, potrivit căruia China ar fi deschis în mai multe ţări, printre care şi România, 'secţii de poliţie' cu scopul de a-şi supraveghea cetăţenii care trăiesc peste graniţă, potrivit Agepres.

MAI, prima reacție după scandalul 'secţiilor de poliţie ilegale' înființate de China în România

 

Multe dintre aceste secții sunt înființate prin acorduri bilaterale de securitate cu țările gazdă din Europa și Africa, susține raportul, scrie Business Insider care citează CNN.

Safeguard Defenders a urmărit disparițiile forțate din China, căutând prin documente deschise și oficiale chineze, dovezi ale presupuselor încălcări ale drepturilor omului.

Prima dată a dezvăluit existența a 54 de astfel de stații în septembrie și a spus că acum a găsit dovezi pentru încă 48.

Safeguard Defenders a declarat că a găsit patru jurisdicții separate de poliție ale Ministerului Securității Publice din China active în cel puțin 53 de țări, conform CNN.

China a negat conducerea forțelor de poliție nedeclarate în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe afirmând pentru CNN în noiembrie: „Sperăm că părțile relevante să înceteze să se afirme pentru a crea tensiuni. Folosirea acestui pretext pentru a defăima China este inacceptabilă”.

Ce scrie despre România în raport

 

China a susținut că facilitățile sunt doar pentru expatriați care au nevoie de ajutor cu sarcini administrative, cum ar fi reînnoirea documentelor. Ei au susținut, de asemenea, că unele dintre stații au fost înființate ca răspuns la pandemie, dar raportul Safeguard Defenders a susținut că birourile au fost deschise cu câțiva ani înainte.

Pe de altă parte, potrivit raportului Safeguard Defenders, România este indicată ca una dintre țările care au fost de acord cu înființarea unor astfel de secții chineze de securitate.

„Potrivit unui articol de pe site-ul oficial al guvernului provinciei chineze Nantong, care acum nu mai este accesibil, dar al cărui conținut este încă disponibil pe Legal Daily, Centrul de Servicii al Poliției de peste Mări și Internă din Nantong - cu sprijinul Departamentului de Cooperare Internațională pentru Securitate Publică - a semnat un memorandum de cooperare polițienească bilaterală cu departamentul de poliție din Dobroești, din România, și a ajuns la un consens privind cooperarea polițienească cu poliția din Johannesburg (Africa de Sud) și Lusaka (Zambia)“, se arată în raportul indicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel