Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mai mulți miniștri ar putea fi înlocuiți. Premierul Ciucă anunță o evaluare a ministerelor în luna iunie
WhatsApp
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că evaluarea ministerelor la 6 luni de la guvernare, a fost amânată pentru sfârșitul lunii iunie.

„Se împlinesc 6 luni de când am preluat guvernarea. Este un prilej să putem să privim cu optimism către obiectivele pe care ni le-am asumat. Nu o să facem un bilanț astăzi pentru că am convenit ca această activitate să aibă loc la sfârșitul lunii iunie din motive și argumente cât se poate de obiective. Ne aflăm în plin proces de finalizare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul al doilea și primul semestru al acestui an și am convenit la nivelul coaliției ca procesul de evaluare pe care îl asumasem pentru primele șase luni să fie prelungit până la sfârșitul lunii iunie, când fiecare dintre ministerele coordonatoare de reforme vor trebui să-și îndeplinească obiectivele asumate”, a spus Nicolae Ciucă.

Evaluarea, în funcție de obiectivele realizate. PNRR, în discuție

 

Acesta a precizat că la evaluarea ministerelor se va ține cont de finalizarea a 58 de apeluri.

„Vă rog să acordați atenția cuvenită pentru că așa cum a rezultat din ultima întâlnire a comitetului interministerial sunt în curs de derulare o serie de demersuri prin care până la sfârșitul acestei luni să putem să înaintăm prima cerere de finanțare. Practic săptămâna viitoare MIPE va transmite cererea către Bruxelles, pe de cealaltă parte până la sfârșitul lunii iunie avem obligația să finalizăm cele 58 de apeluri din 69, ca atare de aceea am amânat această evaulare, pentru că evaluarea va depinde îndeplinirea acestui obiectiv de finalizare a celor 58 de apeluri”, a mai spus premierul.

Măsuri de sprijin anunțate recent

 

Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public.

Astfel, vor fi diminuate cheltuielile bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială. Vor fi suspendate angajările la stat începând cu 1 iulie. Un alt angajament ține de creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

Un alt angajament este accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel