Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mai multe companii germane testează săptămâna de patru zile: angajații vor primi același salariu
WhatsApp
Un proiect pilot  pentru introducerea unei săptămâni de patru zile va începe în Germania la începutul anului 2024.
Mai multe companii germane testează săptămâna de patru zile, angajații vor primi același salariu. Sursa foto: freepik.com

Angajatorii vor desfășura un experiment, iar rezultatul va fi așteptat cu nerăbdare de multă lume. Inițiatorii proiectului au mari speranțe.

Rețeaua editorială Germania (RND) a anunțat, recent, citând agenția de consultanță Intraprenör, care coordonează proiectul în Germania că 50 de companii din diverse sectoare din toată țara  vor testa așadar modelul timpului de lucru de patru zile pe săptămână, începând cu 1 februarie.

Timp de șase luni, angajatorii vor reduce timpul de lucru de la cinci la patru zile cu același salariu.  Studiul pilot va fi însoțit de inițiativa globală 4 Day Week. În consecință, din consiliul consultativ fac parte reprezentanți ai sindicatului IG Metall, ai patronatului BDA și ai Asociației Centrale a Meșteșugurilor Germane, transmite t-online.de.

"Orele de lucru flexibile reprezintă un stimulent important pentru multe companii atunci când recrutează muncitori calificați. Aceasta include și săptămâna de patru zile", a declarat Kristian Schalt, membru al Consiliului consultativ de la patronatul BDA. O săptămână forfetară de patru zile cu compensare salarială completă nu este o opțiune pentru marea majoritate a companiilor.

 

„Mărește echilibrul dintre viața profesională și viața personală a angajaților”

 

„Întrebarea va fi incitantă dacă o reducere a timpului de lucru va fi însoțită de o creștere semnificativă a productivității. Fără această creștere a productivității, modelul de săptămâni de patru zile ar fi greu viabil pentru companii pe termen lung”, a spus șeful Trigema.

Sophie Jänicke, membru al consiliului de administrație al IG Metall și, de asemenea, membru al consiliului consultativ, a declarat că săptămâna de patru zile și-a dovedit valoarea în multe companii. „Mărește echilibrul dintre viața profesională și viața personală a angajaților și poate crește astfel și atractivitatea companiilor”, susține Sophie Jänicke.

Asociația Centrală a Meșteșugurilor Germane (ZDH) a fost mai precaută. „În special în companiile mai mici, este îndoielnic dacă, cu un nivel de personal deja redus, angajații pot lucra patru zile”, a spus purtătorul de cuvânt al Asociației Centrale a Meșteșugurilor Germane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel