În data de 16 august 2023, Tribunalul Amsterdam a hotărât extrădarea lui Ilie Marcel Șerbuc către autoritățile competente din România. El este acuzat de uciderea unei fetițe în vârstă de 12 ani, care era fiica concubinei sale, și de ascunderea corpului sub o canapea, într-un apartament din București.
Decizia instanței din Olanda este considerată definitivă. Procedura de predare a inculpatului va fi gestionată de Poliția Română. Autoritățile române estimează că Ilie Marcel Șerbuc va fi adus în țară până la sfârșitul lunii august.
Tribunalul Amsterdam a luat în considerare aspecte legate de condițiile de detenție din România în procesul de luare a acestei decizii. În trecut, s-au ridicat preocupări cu privire la condițiile inumane și degradante din penitenciarele românești. Însă, într-o scrisoare din 12 iulie 2023, comisarul șef al poliției penitenciare și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor au asigurat că deținuții vor beneficia de un spațiu personal de minim 3 metri pătrați, inclusiv pat și mobilier, pe toată durata pedepsei. Aceasta a fost o măsură de conformare cu directivele europene privind drepturile omului și tratamentul corect al deținuților.
"Instanța a constatat anterior că condițiile generale de detenție din România presupun un risc real de tratament inuman sau degradant în sensul articolului 4 din Carta drepturilor fundamentale a UE (Carta) pentru persoanele deținute într-un penitenciar românesc, în special din cauza supraaglomerarea din penitenciare.
În scrisoarea din 12 iulie 2023 a comisarului șef al poliției penitenciare, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, scrie:
"Prin urmare, în cazul în care domnul [persoană reclamată] va fi transferat în România și plasat în arest într-o închisoare din România pentru a-și executa mandatul de arestare preventivă în timp ce în aşteptarea judecăţii, cel mai probabil va fi reţinut în ordinea închisorii Bucureşti-Rahova urmând a fi adus în fața judecătorului de fond la termenele de ședință stabilite de București organe judiciare (Tribunalul Bucureşti), pentru care s-a emis cerere de chemare în judecată pe numele său.
(...)
Având în vedere implementarea măsurilor cuprinse în Planul "2020-2025 Plan de acțiune elaborat în vederea executării hotărârii pilot în Rezmives și altele împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze [denumire] împotriva României", și numărul deținuților deținuți în prezent în custodia
Administrația Națională a Penitenciarelor ca urmare a politicilor de drept penal adoptate de către Statul Roman, Administraţia Naţională a Penitenciarelor garantează că deţinutul, pe toată durata pedepsei deţinutului, va beneficia de un minim spaţiu personal de 3 metri pătraţi, care include patul şi mobilierul aferent, dar nu și spațiul alocat instalației sanitare".
Pe baza unei evaluări globale a tuturor informațiilor de care dispune, instanța își asumă garanția prevăzută în garanția anterioară.
Având în vedere acest angajament al autorităților române, instanța este de părere că nu există un risc real de tratament inuman sau degradant în sensul articolului 4 din Cartă după predare pentru persoana căutată.
Într-adevăr, pericolul general asumat de instanță cu privire la condițiile de detenție din penitenciarele românești este exclus prin garanție cu privire la persoana reclamată. Prin urmare, condițiile de detenție nu împiedică predarea", se arată în motivarea instanţei, citată de Antena 3-CNN.
Tribunalul a analizat aceste informații și a concluzionat că, având în vedere angajamentul autorităților române de a asigura condiții decente de detenție și luând în considerare măsurile luate pentru îmbunătățirea situației, nu există un risc real de tratament inuman sau degradant pentru Ilie Marcel Șerbuc după predare. Astfel, instanța a decis că condițiile de detenție nu vor împiedica procesul de extrădare.
Această decizie a instanței va permite autorităților române să înceapă procedura de extrădare și să aducă inculpatul în țară pentru a fi judecat în conformitate cu legea română.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News