Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Luptele din Ucraina se intensifică în timp ce Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute
WhatsApp
Forțele rusești au tras 33 de rachete asupra unor ținte civile din orașul ucrainean Kherson în cele 24 de ore până miercuri dimineață, a declarat armata ucraineană, în timp ce luptele s-au intensificat, Rusia desfășurând mai multe tancuri și vehicule blindate pe liniile de front.
Foto ILUSTRATIV

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat în raportul său de dimineață că forțele rusești au atacat cu mortiere și artilerie zonele populate de pe malul drept al râului Dnipro, în apropiere de Kherson.

 

Rusia neagă că ar fi vizat civili

 

Forțele rusești au abandonat Kherson luna trecută, într-una dintre cele mai semnificative victorii ale Ucrainei în războiul de 11 luni, dar luptele au intrat într-o fază lentă și greoaie, pe măsură ce s-a instalat vremea de iarnă aspră.

"Au existat foarte puține schimbări în ceea ce privește linia frontului, dar presiunea din partea inamicului s-a intensificat, atât în ceea ce privește numărul de oameni, cât și tipul și cantitatea de echipament", a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Zhdanov a spus că luptele s-au intensificat odată cu desfășurarea de către Rusia a unor vehicule blindate și tancuri.

Cele mai grele lupte au avut loc în jurul orașului Bakhmut din estul țării, un oraș fantomă bombardat, pe care Rusia încearcă de luni de zile să îl ia cu asalt, cu costuri uriașe în vieți omenești, și mai la nord, în orașele Svatove și Kreminna, unde Ucraina încearcă să rupă liniile de apărare rusești.

 

Rusia și-a propus să supună Ucraina în câteva zile

 

În Bakhmut, unde locuiau 70.000 de oameni înainte de război și care acum este în ruine, reporterii Reuters au văzut incendii care ardeau într-o clădire rezidențială mare. Pe străzi erau împrăștiate moloz, iar ferestrele majorității clădirilor au fost aruncate în aer.

"Clădirea noastră este distrusă. Era un magazin în clădirea noastră, acum nu mai este acolo", a declarat Oleksandr, în vârstă de 85 de ani, adăugând că era singurul locuitor rămas acolo.

În apropiere, Pilaheia, în vârstă de 73 de ani, a declarat că se obișnuise de mult timp cu "exploziile constante".

Președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie, numind-o o "operațiune militară specială" pentru "denazificarea" vecinului său, despre care a spus că reprezintă o amenințare pentru Rusia.

Rusia și-a propus să supună Ucraina în câteva zile, dar forțele sale au fost înfrânte la periferia capitalei, Kiev, în primăvară și au fost forțate să se retragă din alte zone în toamnă.

Putin a răspuns prin convocarea a sute de mii de rezerviști pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Rusia ripostează din cauza plafonării prețurilor 

 

Putin a ripostat marți la plafonarea prețului la petrolul său impusă de țările occidentale, afirmând că Rusia va interzice vânzările de petrol către țările care respectă plafonul impus la 5 decembrie.

Plafonul, nemaiîntâlnit nici măcar în vremurile Războiului Rece dintre Occident și Uniunea Sovietică, are ca scop paralizarea eforturilor militare ale Rusiei în Ucraina - fără a supăra piețele prin blocarea efectivă a aprovizionării sale cu petrol.

Conform plafonului, comercianții de petrol care doresc să păstreze accesul la finanțarea occidentală pentru aspecte cruciale ale transportului maritim global, cum ar fi asigurarea, trebuie să promită că nu vor plăti mai mult de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare.

Acest preț este apropiat de prețul actual al petrolului rusesc, dar cu mult sub prețurile la care Rusia a reușit să îl vândă în mare parte a anului trecut, când profiturile excepționale din energie au ajutat-o să compenseze impactul sancțiunilor financiare.

Decretul de interzicere a petrolului de către Putin a fost prezentat ca un răspuns direct la "acțiunile neprietenoase și în contradicție cu dreptul internațional ale Statelor Unite și ale statelor străine și ale organizațiilor internaționale care li se alătură".

Interdicția ar urma să oprească vânzările de țiței către țările participante la plafonarea prețurilor în perioada 1 februarie-1 iulie 2023. O interdicție separată privind produsele petroliere rafinate, precum benzina și motorina, ar urma să intre în vigoare la o dată care va fi stabilită de guvern. Putin ar avea autoritatea de a anula măsurile în cazuri speciale.

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, iar orice întrerupere efectivă a vânzărilor sale ar avea consecințe de anvergură pentru aprovizionarea globală cu energie.

 

Promovarea planului de pace 

 

Putin a vorbit în mod repetat despre dorința de a purta discuții de pace în comentariile din ultimele zile.

Însă ministrul său de externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia are condiții prealabile, inclusiv aceea ca Ucraina să recunoască cucerirea prin forță a aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean, pe care Rusia susține că l-a anexat.

Ucraina spune că nu ar fi niciodată de acord să renunțe la teritoriu.

Zelenskiy a promovat un plan de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alții, cu președintele SUA, Joe Biden, și îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace.

Într-un discurs ținut marți seara târziu, Zelenskiy a declarat că o reuniune a comandamentului militar a "stabilit pașii care vor fi făcuți în viitorul apropiat".

"Vom continua să pregătim forțele armate și securitatea Ucrainei pentru anul viitor. Acesta va fi un an decisiv. Înțelegem riscurile iernii. Înțelegem ce trebuie făcut în primăvară", a declarat el conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel