Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ludovic Orban: Boicotarea produselor austriece de către români nu e o soluţie la atitudinea Austriei în chestiunea Schengen
WhatsApp
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că, deşi respectă libertatea fiecărui cetăţean român de a reacţiona aşa cum doreşte la decizia Austriei de a nu vota aderarea României la Schengen, consideră că boicotarea produselor şi a firmelor austriece din ţara noastră nu este o soluţie.
Ludovic Orban. Sursa foto: Facebook.com

Ludovic Orban a afirmat că nu trebuie confundată Austria cu cancelarul Karl Nehammer, care este preşedintele unui singur partid din această ţară, Partidul Popular, formaţiune care, după cum evoluează, susţine Orban, 'va pierde alegerile, evident'.

'Orice cetăţean are dreptul să ia o decizie. Eu nu pot comenta o decizie personală (de boicotare - n.r.) pe care o ia un cetăţean român sau o firmă românească. Dacă vor să-şi deschidă un cont, o pot face la ce bancă vor, îşi pot alege orice partener comercial vor, dacă vor să alimenteze de la o benzinărie, o pot face de la care vor. Există o libertate economică, o libertate de alegere. Mai spun că sunt foarte multe firme româneşti cu acţionari austrieci în România, care au susţinut o decizie favorabilă României, inclusiv pentru că era interesul lor economic. Orice investitor în România are interesul evident ca România să devină membru în spaţiul Schengen, astfel încât să poată circula liber mărfurile, produsele, serviciile, inclusiv cetăţenii angajaţi', a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Boicotarea produselor austriece de către români nu e o soluţie la atitudinea Austriei în chestiunea Schengen

 

El a subliniat că, deşi respectă libertatea fiecărui cetăţean român de a reacţiona aşa cum doreşte, consideră că boicotul nu este o soluţie.

'Să nu uităm că noi avem în continuare nevoie şi de votul Olandei şi de cel al Austriei. Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. Dacă vom fi puşi, de exemplu, în situaţia de a vota la desemnarea preşedintelui Comisiei Europene şi să votăm împotriva unui candidat francez sau german, mie nu mi-ar conveni ca cetăţenii români şi firmele româneşti din Franţa sau din Germania să fie persecutate şi să aibă de suferit de pe urma unei decizii pe care o ia Guvernul României. Una este Austria şi poporul austriac şi alta este un partid politic şi un cancelar vremelnic care, într-adevăr, şi-a bătut joc de români, care dintr-un interes egoist, electoralist a afectat nu doar drepturile cetăţenilor români, ci a afectat inclusiv unitatea europeană şi pentru aceasta trebuie criticat şi trebuie să răspundem cel puţin la nivel politic cu aceleaşi măsuri.

Pe de altă parte, cred că trebuie să facem această diferenţă şi trebuie să gândim lucrurile astfel încât, în final, să ne atingem obiectivele. Eşecul aderării României la Schengen spun foarte clar că nu trebuie căutaţi vinovaţi în afară. Sigur că veto-ul Austriei şi al Olandei nu au niciun fel de temei în tratatele Uniunii Europene şi în legile scrise şi nescrise după care funcţionează UE. Evident, au fost nişte decizii de a se uza de dreptul de veto care sunt abuzive, care sunt dictate de alte raţiuni decât de cele care ţin de legislaţia europeană şi mai ales de modul în care s-a prezentat România la momentul aderării la Schengen', a detaliat Orban, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că aderarea la Schengen nu este un ''cadou'' făcut guvernanţilor, ci un drept al cetăţenilor români.

'Orice ţară care aderă la Uniunea Europeană, conform tratatelor, este obligată să adere la Schengen. Practic, Austria şi Olanda au împiedicat îndeplinirea unei obligaţii, conform tratatelor, pe care România o avea, aceea de a adera la spaţiul Schengen. Ratarea acestei aderări este vinovăţia aproape exclusivă a preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului, care au făcut greşeli grave, care nu se fac în politica externă şi mai ales în afacerile europene', a încheiat Orban, citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
10 iun 2023, 21:34
Astrosens.ro
09 iun 2023, 18:44
DefenseRomania.ro
05 iun 2023, 11:08
DCMedical.ro
08 iun 2023, 09:47
Astrosens.ro
09 iun 2023, 18:44
DCMedical.ro
08 iun 2023, 09:47
Spectacola.ro
10 iun 2023, 10:16
ParintiSiPitici.ro
10 iun 2023, 20:54
RadioDCNews.ro
10 iun 2023, 09:31
ParintiSiPitici.ro
10 iun 2023, 20:54
RadioDCNews.ro
10 iun 2023, 09:31
DCNews.ro
10 iun 2023, 21:34
DCBusiness.ro
10 iun 2023, 18:49
Spectacola.ro
10 iun 2023, 10:16
DCBusiness.ro
10 iun 2023, 18:49
DefenseRomania.ro
05 iun 2023, 11:08