De peste o lună, oamenii semnalează faptul că dronele ruseşti care atacă portul ucrainean Ismail le survolează casele şi unele aparate de zbor cad foarte aproape de localitate. Unii locuitori ai comunei Ceatalchioi spun însă că nu vor să plece din satele în care s-au născut.
Satul Plauru se află la cel mult 300 de metri distanţă de locul cel mai atacat de dronele ruseşti, în portul ucrainean Ismail. Unii localnici s-au obişnuit cu războiul.
-: Prima dată când a bubuit s-a speriat fata mare. Acum nu mai, sunt şi ei afară, se uită.
Vă e teamă de atacurile ruseşti?
-: Ei nu? Domnule, dar ce e asta...Dai cu praştia? Când te culci zici: Oare dimineaţă mă mai trezesc? Atât, restul ce o da Domnul.
Totuşi, localnicii nu şi-ar părăsi casele dacă statul i-ar ajuta.
-: Nu plec pentru că sunt mincinoşi. În 2010 am rămas fără casă. Nu mi-a dat niciun leu şi m-a minţit domnul ministru că primul va fi soţul meu despăgubit.
-: De ce să plec de aici? Unde să plec? Deocamdată stăm pe locurile noastre, suntem singuri, sunt săracii şi mai rău, că am neamuri în Odesa.
Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, le-a cerut autorităţilor naţionale sprijin pentru cei care vor să plece din satul Plauru.
„Cei care doresc să fie strămutaţi benevol să le asigure aceleaşi condiţii ca şi celor din Ucraina: cazare, mâncare. Consider că aceeaşi tensiune cauzată de război o au şi locuitorii din localitatea Plauru“, a declarat primaurl Tudor Cernega Pentru RRA, ciează Rador.
Primarul a amintit că pescarii de pe braţul Chilia nu primesc despăgubiri din cauză că nu îşi pot desfăşura activitatea pe fondul războiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News